Pridruži se nam na 9. in 10. DIVJEM taboru! www.divja.net

4. DIVJI TABOR - nazaj k naravi

4 dnevno druženje majhnih in velikih, združenih v skrbi za naravo

30. julij - 2. avgust 2020, okolica Logatca

Letošnji 4. divji tabor posvečamo naravi in varovanju le te. Pridruži se nam s celo družino in prijatelji na več kot 15 delavnicah na temo vrnitve nazaj k naravi. Skupaj bomo odkrivali kaj vse lahko ustvarimo iz popolnoma naravnih virov na enostaven način, brez elektrike in plastike. Na novo bomo odkrili vrednote, ki izginjajo. Družili se bomo na travniku, ob žuborečem potočku ter rajali ob tabornem ognju. Štiri dni brez elektrike in telefonov, namenjenih povezovanju med sabo.

Ustvarjanje doživetij

DIVJI tabori vseh vrst in letnih časov postajajo naši ustaljeni dogodki, kjer se naša DIVJA družina za nekaj dni zbere v objemu narave. Naš moto je ustvarjanje doživetij in tudi tokrat vam bomo pričarali nepozabno doživetje za majhne in velike. Tokratna tema bo Nazaj k naravi, na katero prepogosto ne skrbimo dovolj in pozabimo, kaj vse nam daje. Zato tokratni tabor poklanjamo njej. 

Raznolikost delavnic

Skrivanje po gozdu in iskanje daril na orientacijskem pohodu, postavljanje ognjene grmade, naravna gradnja, bobnanje, ples, nabiranje divje hrane, ustvarjanje z glino in koncert ob tabornem ognju je samo nekaj od delavnic, ki jih boš lahko doživel/a na tokratnem taboru. Aktivnosti bo dovolj za majhne in velike. Pridruži se somišljenikom in bodi del doživetja 🙂 

Soustvari divjo skupnost

Največji čar naših taborov poleg narave so ljudje, ki se na njih zberejo. Pridi in spoznaj sorodne duše, spet srečaj stare prijatelje in skupaj zapojte DIVJO himno ob zvokih kitare. Deli svoje izkušnje brez zavor na dnevnih praksah deljenja, kjer boš slišan/a in podprt/a. Če imaš čas ali morda finančne težave ter bi se tabora vseeno rad/a udeležila, pa se nam pridruži kot prostovoljka/ec in nam pomagaj pri taboru od začetka do konca 🙂 

program

Naravna gradnja

Gradnja iz naravnih materialov pridobiva na priljubljenosti. Nekaj njenih prednosti so boljša energetska učinkovitost, materiali prijazni ljudem in okolju, zdravo življenjsko okolje in dostopnost materialov. A ste že slišali za cement iz konoplje ali gobjega micelija? Ja, tudi tehnologija na tem področju se zelo hitro razvija.

Peter bo na delavnici govoril mitih in legendah o naravni gradnji in samogradnji. Kaj si ljudje predstavljajo, ko slišajo za naravno gradnjo ter kakšne predstave imajo samograditelji. Za zabavo bo sledilo izdelovanje zidakov iz lahke slame.

Vabljeni tudi, da spremljate našo spletno stran, saj se bomo pred taborom najverjetneje lotili izdelave večje glinene peči za peko pic.

Jutranja joga

Jutro za dušo. Pozdravimo novi dan, pozdravimo sonce! Z jogo, po kateri se bomo počutili sveže in prebujeno. Preprosto zaporedje jogijskih položajev nas bo pripravilo na dan, ki je pred nami. Asane so izbrane tako, da se bomo zjutraj počutili osredotočeno in napolnjeni z energijo. Nežno bomo prebudili telo ter se povezali z dihom. V sebi bomo zaznali stabilnost, notranjo moč in občutek prizemljenosti. Vadba joge bo potekala v družbi čudovitih pomočnikov, ki nam jih podarja narava; ptičje petje, sapica jutranjega vetrca, brenčanje žuželk in občutenje zemlje pod telesom.

Dišeče potovanje vase

Voh je čut, ki mu v vsakdanjem življenju ne podarjamo dovolj pozornosti in pomena, čeprav je izredno prefinjen in hkrati prvinski. V preteklosti je človeku – tako kot živalim – služil kot pomoč pri preživetju. Čut, ki je neposredno povezan z možganskimi centri za spomin in čustva, nam prikliče in sporoča marsikaj. Zakaj nam nekaj diši in nekaj ne? Zakaj nas določen vonj enostavno obsede v sekundi, ko ga povohamo? Na tej šnjofkarski delavnici bomo povonjali številne botanične izvlečke – eterična olja, parfumske tinkture, absolute in skušali razumeti sporočila tistih, ki nas še posebej pokličejo. 

Netenje ognja

Ogenj je eden izmed glavnih elementov narave. Daje nam toploto, varnost, možnost priprave hrane in razkuževanja vode. Ogenj v naravi za nas simbolizira vir življenja skoraj tako kot voda. Ogenj na koncu izgleda kot kup gorečih palic, vendar je veliko več kot to. Ob nepravilni uporabi ognja, lahko za nas in naravo predstavlja celo veliko nevarnost. Na delavnici boste spoznali kako pravilno uporabljati in prižgati ogenj na primitivni način, ter katera orodja in znanja so potrebna, da to dosežemo.

Postavljanje večernega ognja

Večerni ogenj predstavlja osrednjo točko okrog katere so se ljudje zbirali in povezovali med sabo že vse od odkritja ognja. Daje nam svetlobo in toploto, opazovanje plesajočih plamenov pa je za mnoge prav pomirjajoče in meditativno. Večerni ognji so lahko samo kup palic, ki gorijo ali pa prave umetniške mojstrovine, ki jih opazujemo z navdušenjem in rahlim obžalovanjem, ko izginjajo pred našimi očmi. Na tej delavnici bomo postavili večerni ogenj, ki nam bo služil kot vir toplote in svetlobe ob katerem bomo lahko rajali in se greli še dolgo v noč.

Orientacija in iskanje skritih daril

 Nazaj k naravi se zelo enostavno lahko vrnemo že samo s tem, da se sprehodimo skozi gozd in opazujemo lepote, ki nam jih nudi. Z namenom, da dosežemo še globjo povezavo z naravo, pa se moramo odpraviti vstran od utrjenih gozdnih poti. Pri moramo biti pozorni, da se v gozdu ne izgubimo in temu je namenjena tudi ta delavnica. Matej vam bo predstavil kako se lahko orientirate z naravnimi in malo bolj modernimi tehnologijami. Po tem se boste samostojno odpravili na lov za različnimi presenečenji v bližnji gozd. Orientirali se boste s pomočjo zemljevida in po potrebi tudi z modernejšo tehnologijo GPS, ki nam je danes dostopna preko pametnih telefonov. Odlična igra s kančkom tekmovalnega duha za vse, ki radi zaidete iz utrjenih poti.

Zvočno popotovanje

Doživite zvočno potovanje izven mestnega vrveža, kjer se naše telo umiri, spočije in dopusti, da prisluhnemo sebi v sozvočju z naravo.  Živimo v časih, ko smo neprestano izpostavljeni hrupu prometa, čebljanju telefonov, glasbi predvajalnikov,… . Prostori so ozvočeni z različnimi umetnimi zvočnimi frekvencami katere skorajda ne zaznavamo več, saj so postale sestavni del našega vsakdanjika. Potrebe po tišini je pri sodobnem človeku vedno manj. Prav tako je zelo malo priložnosti, ki nam omogočajo, da lahko sproščeni poglobljeno prisluhnemo akustični glasbi.  Andrej in Alja bosta stkala povezavo med barvitimi zvoki tradicionalnih glasbil, ki so nastala iz darov narave, »glasu« našega telesnega (organskega) zvoka in naravne zvočne kulise, ki nam bo nudila varen objem in zavetje.  Ob zvočnem tretmaju se preko zvoka vzpostavi polje med izvajalcem in skupino. Vsak udeleženec na to polje vpliva s svojo frekvenco in namero. Tako se ob povezavi skupine ustvari zelo močno energetsko polje, ki odpira možnosti poglobljene zaznave in transformacije posameznika na večih nivojih. Da bo potovanje lahkotnejše, bomo s posebnimi dihalnimi tehnikami najprej zmehčali telo od znotraj, ga zmasirali z vibracijo našega lastnega glasu in se nato skupaj odpravili v unikatno zvočno izkustvo.

Ples Gib narave

Ples nima nikakršne definicije, vsak od nas ima v sebi gibalca, plesalca, improvizatorja, ki se nemalokrat skriva za že poznanimi vrstami plesa ali idejami, kako naj bi naše telo v gibanju izgledalo, da bi ustrezalo definiciji plesa. Vendar tako kot v naravi je tudi v vsakem od nas nešteto vzorcev. Ti so fizični, zvočni in emocionalni. Vsak od nas pa jih izraža na unikaten način. Vsak ima svoj svet giba, svet plesa in način izražanja. Zala je tak način izražanja poimenovala “Goli ples”. Ko nam uspe preiti vse stereotipe plesa, nam ostane le še naš avtentičen, nedolžen, iskren in unikaten, od naše ljubezni do nas odvisen gib, ki je tak kot otrok, ko se rodi – popolnoma gol. Dovoljeno je vse. V delavnici vas bo Zala popeljala v raziskovanje lastnega glasu in giba. Prebudili in raziskali bomo naše fizično in čutno telo. Skozi vsa čutila bomo vase srkali informacije, jih ponotranjili in jih izrazili skozi glas in ples. Navdih bomo iskali v naravi in njenih pojavih, oblikah, barvah in zvokih. Tako bomo povezali našo notranjo naravo z materjo naravo okoli nas ter zaplesali naš unikaten ples.

Predavanje
preprosto življenje - napredno razmišljanje

Predava Andrej Pešec. Kje so skrivnosti izjemnega neizkoriščenega potenciala človeka in planeta? Nauči se živeti preprosto, a hkrati uspešno in napredno. Moč iznajdljivosti in samooskrbe. Odpravi stres, strah in skrbi. V čem je pot do trajnega miru, obilja in zadovoljstva? Kako najti optimalno ravnovesje v življenju? Kaj je največ, kar lahko storim zase, za druge in za planet? Kakšno vlogo lahko pri tem odigra vsak izmed nas? Vprašanja in odgovori.

Bobnarska delavnica

Ritem nas spremlja na vsakem koraku… V ritmu utripa naše srca, v dihanju spreminjamo ritem in v določenem ritmu korakamo med premnogimi ritmi, ki jih oddaja naše okolje. Ne moremo se mu izogniti, lahko pa ga globlje začutimo, se mu prepustimo in občutimo kaj nam prinaša. Na delavnici bo Damir najprej predstavil več različnih vrst bobnov oz. tolkal (djembe, cajon, conge, darbuka …). Nato bomo pričeli z ustvarjanjem več enostavnih in, po želji, zahtevnejših ritmov. Poudarek bo predvsem na skupinskem izvajanju enega ritma vseh sodelujočih. Na delavnici bomo bobnanje pospremili s kakšno enostavno pesmijo ter tako igranju dodali še vokale in ustvarili prijetno glasbeno dogodivščino. Zaradi neznanega števila sodelujočih je dobrodošlo, da na delavnico prinesete tudi kak svoj inštrument, če ga imate. Vabljeni 🙂

Nabiranje divjih rastlin

Divje rastline so izjemne. Zato bomo na delavnici poiskali tiste najbolj okusne, zanimive in zdrave. Naučili se jih bomo prepoznati in se spraševali, v katerih receptih jih je smiselno uporabiti. Izvedeli boste, kako te rastline uporabljajo vrhunski kuharji in katerim kombinacijam se je vredno posvetiti, da iz navidez vsakdanjih rastlin nastane vrhunski obrok.

Destilacija divjih rastlin

Destilacija je čarobna metoda pri kateri esenco rastline ujamemo v stekleničko. Tako dobimo eterično olje in hidrolate. Ti produkti se že tisočletja uporabljajo za dobrobit ljudi pri aromaterapevtski pomoči na fizičnem nivoju, uravnavanju človekovega duha, v kozmetiki.

Vsak destilat, ki ga pridobimo je malo drugačen, unikaten, brez skritih sestavin in tak, kot ga je ustvarila narava. Prava umetnost destilacije je ujeti bit, dušo rastline v najčistejši obliki. Zato so potrebne popolnoma čiste rastline in trajnostni postopki vzgoje rastlin in destilacije. In kar je najpomembnejše – eterična olja in hidrolate je primerno tudi uporabljati na trajnosten način…

Na taboru bomo nabrali in destilirali eno od rastlin, ki jo bomo našli v bližini. Pridobili bomo hidrolat in z malo sreče tudi kaj eteričnega olja. Pridobljen hidrolat bomo razdelili med udeležence.

Rastline in tekstil

Anja vas bo popeljala v svet rastlin in prikazala kako jih na malo drugačen način lahko vključite v svoje vsakodnevno življenje. Predstavila vam bo starodavno tehniko barvanja ter pokazala kako lahko naredite organske, rastlinske printe. Delavnica bo predstavitvena, saj so to tehnike, ki potrebujejo več časa. Dobili boste osnovno znanje in inspiracijo za lastne poizkuse, hkrati pa si boste imeli možnost ogledati Anjine stvaritve, ki bodo razstavljene za čas tabora!

Wim Hof metoda

Wim Hof tehnika v zadnjem obdobju postaja vse bolj znana, njene koristi pa so bile tudi znanstveno dokazane. Skozi tehniko vas bosta varno popeljala Jana in Žiga. Vsi ljubitelji adrenalina in željni poskusiti nekaj novega, mlajši in starejši se jima pridružite že navsezgodaj zjutraj ob potoku. Skupaj se boste nadihali in na varen ter zabaven način potopili v ledeni potok. Pred potopom v potok vam bosta predstavila vse koristi dihalne tehnike Wim Hof in izpostavljanja mrazu, kot tudi dihalno tehniko samo.

Koncert dirty sanchez

Ljubljanska skupina Dirty Sanchez igra fuzijo etna in funka, balkanske, španske in romske glasbe. Svežo ekipo sestavljajo izkušeni glasbeniki, ki spretno mešajo avtorsko glasbo in aranžersko predelane tradicionalne pesmi. Večinoma gre za zlitje balkanske in španske romske glasbe, interpretirane na funky način, kar ji daje močan plesni groove. Zasedba: Aleksander Kuzmič (kitara, vokal), Jaka Birsa (saksofon), Damir Vintar (bas), Pavel Čebašek (bobni)

Glinarjenje

Glina je ena izmed najbolj sproščujočih in priljubljenih načinov sproščanja ter ustvarjanja. Gnetenje kepice v roki ni namenjeno le oblikovanju in igri. V svetu je namreč glina priznano terapevtsko orodje, s katerim preprosto odpravljamo psihološke, govorne in telesne blokade. Omogoča nam, da se izražamo naravno in pristno. Glino je ustvarila narava, zato ob dotiku z njo občutimo povezanost z naravo in prizemljitev. Je izjemno sredstvo za sproščanje in pomirjanje. Spodbuja neverbalno komuniciranje, izražanje čustev in občutij, s čimer zmanjšamo stres, ki je v današnjem času vsakodnevno prisoten. Na delavnici se bomo prepustili občutkom in pustili, da nas intuicija pelje na potovanje z glino.

delavnica Reciklaže (Otroška)

Mladi so naši nasledniki, ki jim bomo zapustili ta planet. Zato je pomembno, da jih že od majhnih nog začnemo ozaveščati o varovanju okolja in zmanjševanju odpadkov. Z željo, da bi spoznali prave vrednote življenja in predvsem, kako lahko sami pripomorejo k zmanjševanju onesnaževanja zemlje, se lahko udeležijo delavnice, kjer bodo spoznali , da je odpadek lahko tudi koristen, v kolikor ga ponovno uporabiš. Na otroški delavnici reciklaže bomo iz odpadnega materiala izdelali ptičjo krmilnico ter transformirali odpadne plastenke in pločevinke v lončke za rože. Otroci bodo delali samostojno ali v paru. Po koncu se bodo izdelki izobesili naokrog, po koncu tabora pa odnesli domov. V času delavnice nam lahko otroke prepustite v varstvo, saj bomo poskrbeli za njihovo animacijo in varnost Delavnica je primerna za otroke vseh starosti. Delavnica bo razdeljena v dve skupini. Otroci do petega leta starosti in otroci nad pet let. Vse kar potrebujejo za delavnico je dobra volja.

Opazovanje živali (Otroška)

Ali se kdaj vprašate, katere živali vse sobivajo z nami? Ali poznate občutek žive narave in njeno spreminjanje skozi dnevne cikle? Na delavnici bomo opazovali in spoznavali živali, ki jih bomo našli v okolici v različnih ekosistemih. Kaj vse se skriva v potoku in kaj na travniku? Ali bomo uspeli ugledati tudi večje gozdne živali? Otroci bodo spoznali delovanje ekosistema in kakšne vloge živa bitja v njem opravljajo. Kaj se zgodi, če se ekosistem poruši in kaj prinaša ogrevanje ozračja? Delavnica je primerna za otroke vseh starosti.

Lokostrelstvo

Med delavnico boste lahko izkusili, kako je lok podaljšek lokostrelčevega telesa in uma in kako je to, bolj kot trening moči in točnosti, orodje jačanja potrpežljivosti, mirnosti in fokusa. Skupaj si bomo izdelali premično tarčo in preizkusili – loke, puščice in sebe. Veselim se nas. Lokostrelska oprema in vsi uporabljeni loki so moje unikatno delo, tako boste na delavnici dobili tudi vse osnovne informacije o tem, kako se lok pravilno izdela. Teorija in praksa. 🙂 

Skupne aktivnosti

HITRO SPOZNAVANJE

Veliko od nas ima težave s vzpostavljanjem prvega stika. Še posebej, če pridemo nekam sami in nikogar ne poznamo. Zato bomo prvi dan po uvodnem krogu eno uro namenili hitremu spoznavanju en drugega. Naključno pomešani se bomo za par minut srečali drug z drugim in si povedali nekaj o sebi. Tako bomo dosegli bolj sproščeno vzdušje že od začetka. 

IMPROVIZACIJA

Zadnji dan bo odprt prostor, da vsak pokaže kaj zna. Vabljeni vsi glasbeniki, plesalci, komedijanti, akrobati in ostali klovni, da se opogumite in predstavite svojo točko 🙂

Vsakodnevna deljenja

Namen deljenja je, da ima vsak udeželenec možnost izraziti njegove občutke v tistem trenutku. Skupine za deljenje so sveti prostor, kar pomeni, da vse, kar se zgodi v skupini, ostane v skupini. Med deljenjem drugih se ne komentira, niti se o tem ne pogovarja kasneje.

Vsak dan se bomo zbrali v naši skupini in delili svoje občutke, razmišljanja, si zaželeli masaže, bili tiho, povabili na ples ali karkoli drugega. Ta čas bo namenjen tebi in vsak bo imel svojih 5 minut. Skupine za deljenje bomo naključno ustvarili že prvi dan in take bodo ostale tekom celega vikenda. To je čas, ki ga imaš, da izraziš svoje občutke in drugi ti prisluhnejo brez obsobjanja, hkrati pa je zelo dobra praksa, ki jo lahko uporabiš tudi v prihodnje med svojimi bližnjimi.

izvajalci in ekipa

10_iva

Iva Hari

Organizatorka
Magistra farmacije, leteča farmacevtka in predsednica društva DIVJA. Zaljubljena v naravo.

Zanima me milijon stvari, sem proaktivna, moje vodilo pa je razvoj na vseh področjih. Rada se kratkočasim s študiranjem zdravilnih rastlin, eksperimentiranjem v kuhinji, risanjem botaničnih risb ter z drugimi alternativnimi metodami, dogodki in ljudmi.

Še veliko neraziskanega se mi poraja ob odkrivanju nepoznanih občutkov in reakcij v meni in okoli mene.

Preko društva DIVJA želim približati naravo in osebni razvoj širši skupini ljudi. Svojo strast sem odkrila v organizaciji dogodkov, pri katerih je moje glavno vodilo “Ustvarjanje doživetij”. Neopisljivi so trenutki, ko vidiš skupino ljudi, ki uživajo ob tabornem ognju po tvoji zaslugi. Ker spomini so tisti, ki ostanejo. Moja želja je, da bi se s skupino podobno mislečih ljudi združili ter skupaj zaživeli v eko skupnosti, kjer bi ustvarili center za organizacijo dogodkov povezanih z naravo in delavnicami za osebnostno rast. S tvojo prisotnostjo na naših dogodkih sem korak bližje temu cilju. Hvala. 
11_adrijan-2

Adrijan Bandelj

Organizator

Po izobrazbi sem univerzitetni diplomirani ekonomist, vendar sem se dolga leta bolj ukvarjal s sabo in problemi, ki sem jih videl v mojem življenju kot s katerokoli drugo zadevo.

V zadnjih letih so se mi počasi odprle oči in tako je naneslo, da sem se udeležil 2. Divjega tabora. Tam sem odkril, da se cilji društva Divja ujemajo z mojimi, zato sem postal aktiven član in zdaj z veseljem pomagam pri organizaciji in izvedbi naših aktivnosti.

Sem človek idej, vendar se hkrati zavedam, kako je za njihovo realizacijo pomembno prilagajanje in vsestransko iskanje pravih rešitev. Ko dobim inspiracijo, rad ustvarim kakšen likovni izdelek, ali kaj napišem.

12_martin

Martin Vogrič Dežman

Fotograf
Po poklicu in duši sem fotograf, študiral sem na višji šoli za medijsko produkcijo – Inštitut in akademija za multimedije. Rad imam utrujene noge po dolgemu dnevu, mir pred sončnim vzhodom,  svetlobo čajnih sveč, metin čaj in temno čokolado.

Sem sproščen, rad opravim stvari počasi in z občutkom. Pritegnejo me žive barve in tihi trenutki zadovoljstva. Stanujem  v Ljubljani, v Rožni dolini, zraven majhne slaščičarne. Z mano živijo še moja punca Urška in psički Lučka in Marie.

Navdušujejo me pristni trenutki. Iskati, loviti, jih ujeti na najbolj zanimiv način. To mi je prava strast.
Anja_krogvecji

Anja D. Šešek

Rastline in tekstil
Samostojna ustvarjalka in raziskovalka naravnega barvanja in printanja. S svojim projektom INTERIOR handmade ustvarja prostor, kjer si človek lahko kupi izdelke, ki so ročno narejeni in iz visoko kvalitetnega, naravnega blaga. Ponuja enostavne “basic” dizajne, iz katerih razvija unikatne izdelke, saj jih okrasi z rastlinskimi printi. Naravno barvanje uporablja predvsem za torbe, kjer uporablja tudi tehniko “eco print”, kjer sama rastlina odda barvilo in tako nastane na tekstilu njen odtis.
Matej_krog-2

Matej Kelemen

Orientacija in ogenj
Matej prihaja iz Murske Sobote. Opisal bi se kot pustolovca, popotnika, športnika in predvsem ljubitelja narave. Že vrsto let se ukvarja z veščinami preživetja, bivanja in življenja v naravi. Ima vrsto izkušenj z vodenjem manjših skupin. Deluje kot aktivni prostovoljec in mentor na tečaju bivanja v naravi v mladinski organizaciji. Njegov cilj je približati in vzbuditi zanimanje za veščine preživetja in bivanja v naravi čim večim ljudem, hkrati pa jim predstaviti odlično obliko preživljanja prostega časa v sožitju z naravo, saj je veliko ljudi v današnjem času ta stik z naravo izgubilo.
Katja Valič

Katja Valič

Jutranja joga
Ustanoviteljica znamke Joga Vita in certificirana učiteljica joge. S svojo družino, s partnerjem Silvom in hčerkico Olivijo živimo v Mariboru. Po stresni in naporni službi, ki sem jo opravljala v svojih dvajsetih, ko sem delovala kot “brand manager” in sem sanjala o številkah, sem našla sebe in svoj mir v jogi. Svoj življenjski stil sem obrnila za 180 stopinj. Prvi certifikat za učiteljico joge, sem dobila od učiteljice Iyengar joge, Zdenke Bratec (Joga Klub Maribor). Naslednji certifikat za učiteljico Prenatal (nosečniške) joge sem pridobila pri Nini Vukas (Sangha Yoga). Nina, ki živi na Portugalskem,  je tudi moja sedanja učiteljica. Pri njej zaključujem 500 RYT. V letu 2019 sem oblikovala joga studio Joga Vita. Prostor za povezovanje. S seboj in z drugimi. Prostor, kjer se dotikamo joge. In se objemamo različni učitelji joge. Poleti, leta 2018 sem doživela hudo poškodbo, ki me je močno zaznamovala. S padcem pri športnem plezanju (ki je moja velika ljubezen) sem si zlomila hrbtenico, 11. prsno vretence. Pri težkem in dolgotrajnem okrevanju so mi pomagali moji ljubi in seveda joga. Moje poučevanje joge prihaja iz srca. Svoje jogiste navdihujem, da izhajajo iz centra ljubezni in moči. Vsak posamezen gib in vsak dih je priložnost, da ustvarimo lepši prostor in živimo bolj polno. Z odkrivanjem svoje notranjosti se lahko dotaknemo najvišjega vira, sijemo močneje in navdihujemo tudi druge, da zasijejo. Ustvarjam igrivo in močno vadbo z zmeraj drugačnimi jogijskimi položaji in izzivi. Vadba joge je razvoj in jogiste vzpodbujam, da se zavejo svoje svetlobe, medtem ko uživajo v lepoti svoje poti. Vse naše poti imajo nekaj močno skupnega. Imajo svetlo in temno stran. To je ravnovesje. Življenje.
KatjaR_krog

Katja Rebolj

Nabiranje divjih rastlin
Po poklicu je doktorica biokemije, nabiralka in raziskovalka uporabe divjih rastlin in cvetja v kulinariki. Sodeluje z vrhunskimi kuharji in restavracijami, ki na svoje krožnike uvrščajo najbolj hranilne in okusne rastline iz naše narave. Njene članke in recepte lahko prebirate v številnih slovenskih revijah, oddajah in na njeni spletni strani www.katjarebolj.com. Kot nabiralko jo lahko spremljate v oddaji Restavracije na robu televizijske hiše Netflix. Je promotorka lokalne slovenske narave in zagovornica dejstva, da v naši naravi najdemo vsa hranila in okuse, ki jih naše telo potrebuje za dobro počutje.
Zala_krog

Zala Erznožnik podreka

Ples Gib narave
Z izražanjem vseh vrst se srečuje že celo življenje. Začenši z lutkovnim gledališčem in glasbo, kasneje pa tudi z izraznim in sodobnim plesom. Do danes je imela priložnost spoznati in izkusiti številne tehnike plesa in izražanja, od kontaktne improvizacije, partneringa do različnih tehnik gibanja po tleh in skozi prostor. Šolanje je zaključila v Nemčiji, kjer je doštudirala umetnost giba, improvizacijo, ples in umetnost nastopanja. Od takrat se s telesom ukvarja tudi preko masaže, svoje znanje je dopolnila na šoli za tajsko masažo na Tajskem. Svoje poslanstvo je našla v delitvi tega znanja preko delavnic, ples in gib pa bi rada približala čim širši skupini ljudi in teles.
sebastjan_krog-2

Sebastjan Gršak

Lokostrelski turnir
Že od malih nog me veseli ustvarjanje in delo z rokami. Z leti je to postala moja služba, ki je ne bi menjal. Izdelujem najrazličnejša domorodska lesena glasbila, kovane in usnjene izdelke, loke in lokostrelsko opremo iz različnih tradicij, pa še kaj bi se našlo (FB: Medicine artworks). V življenju me veliko spremlja glasba, ogenj, živali in narava, zato je tudi vse izdelano vedno povezano z naravo in naravnim.
peter_krog-2

Peter Šeremet

Naravna gradnja
Peter je po izobrazbi grafični oblikovalec. Po nekaj letih dela v pisarni marketinške agencije je ugotovil, da to ni za njega in se preusmeril v gradbeništvo. V svoji 20 letni gradbeniški karieri je začel s klasičnim gradbeništvom, zadnjih 8 let pa se posveča izključno naravni gradnji. V veliko veselje mu je tudi delo z lesom, izziv mu je restavriranje starih delov pohištva v novo preobleko. Trenutno živi in ustvarja svoj dom na Domačiji Mokovc s svojo družino.
jana_krog

Jana Soban

Wim Hof
Jana je velika oboževalka narave in alternative nasploh. To jo je nenazadnje tudi pripeljalo na pot raziskovanja divjih, ledenih voda in tehnike, ki jo izvaja Wim Hof. Rada se poglablja in raziskuje različne načine alternativnega zdravljenja ljudi in živali. Zadnje čase se ukvarja predvsem s tehniko torzijskega polja, ki ji ga je predstavil Tadej Pretner v enoletni šoli Osebne rasti. Obiskala je tudi bioenergetsko šolo Zdenka Domančiča. V prostem času je navdušena plezalka, kamor vedno vzame s sabo tudi svojo 4 nožno kožuharko Mojo.
alja_krog

Alja Petric

Zvočno popotovanje
Alja Petric, pevka rojena v Prekmurju, je svoje življenje po diplomi iz arhitekture (2012) usmerila v raziskovanje glasbene umetnosti, glasovno-zvočnih frekvenc in njihovega vpliva na človeka. Zaključila je študij jazz petja na Gustav Mahler Privatuniversität v Celovcu, je samozaposlena v kulturi in mentorica petja na Glasbeni šoli B.A.S.E. v Ljubljani. Z raziskovanjem zvoka in izvajanjem zvočnih tretmajev se aktivno ukvarja od leta 2013. V preteklih letih se je udeležila raznovrstnih izobraževanj na temo zdravljenja z zvokom in terapevtske uporabe glasu. Zaključila je izobraževanje na Peter Hess® Academy (Peter Hess® Akademija) v Zagrebu in pridobila naziv »Praktičar Peter Hess zvučne masaže«. Aktivna je kot pevka v zasedbi Duo Ponte. Njena glasbena raziskovanja segajo od interpretacije glasbenega izročila raznolikih kultur, do projektov uglasbene poezije, jazza  in sodobnih eksperimentalnih zvočnih performansov. Je avtorica glasbeno-zvočnega performansa (OD)Zven trenutka v katerem je združila raziskovanje akustičnih tradicionalnih glasbil in vokalno umetnost. Od januarja 2018 aktivno sodeluje s skladateljico, pevko in producentko JUNEsHELEN v projektu Zvočne krajine – Spevi in Arije. Navdih pri svojem umetniškem ustvarjanju išče skozi zvočne pokrajine v naravi in vsakodnevno urbano življenje v prestolnici. 

Žiga Kovač

Wim Hof
Žiga je raziskovalec alternativnih načinov zdravljenja. Zanima ga vse kar je povezano z naravnim načinom dvigovanja oziroma izboljšanja imunskega sistema, predvsem me zanima dihanje v povezavi z ledeno vodo. Obiskoval sem izobraževanje pri Tadeju Pretnerju, šolo pri Marjanu Ogorevcu ter izobraževanje Wim Hof metode pri Wim Hofu na Nizozemskem.

Jan Bauman

Otroške delavnice
Jan je profesor geografije in zgodovine. Rad uživa na svežem zraku, zato se je tokrat svojo učilnico odločil prestaviti na prosto. V njej stare in mlade uči sobivanja z naravo. Narava mu pomeni ogromno, zato je njegova želja trajnostno sobivati z njo. Ker se zaveda problematike onesnaževanja bo na taboru predstavil, kako se lahko koristno uporabijo odpadki. Tokrat bomo izdelovali ptičje hišice in cvetlična korita. 
rok_krog-2

Rok Lesjak

Ognjena predstava
Rok prihaja iz Maribora in bo naš divji tabor obogatil z ognjeno predstavo. Opisal bi se takole: Skozi svoje življenje sem vedno bil nekakšen `upornik´, nikoli nisem želel slediti potem, katere so mi predlagali drugi. Odkar pomnim, sem v življenju vedno iskal unikatnost, način izražanja, ki polni mojo dušo in me navdihuje. Tako sem odkril tudi žonglersko pot, ki je neskončna in s katero sem aktiviral tudi svoje celotno telo. Lahko sem se poglobil vase in tako prvič začutil stanje FLOWA, kadar te neka dejavnost čisto absorbira vase, trenutek ko so se začeli žonglerski triki povezovati med seboj in teči brez prekinitve, trenutek, ko sam sebi rečeš WOW. Od tega prvega spoznanja s FLOW stanjem, sem ugotovil, da je to tisto kar `iščem´ v življenju – pretočnost , ko se z aktivnostjo zliješ v ENO. To stanje sem nedolgo nazaj odkril tudi v oblikovanju nakita, ki je tudi postala ena izmed mojih strasti. Vesel in srečen sem ko lahko te občutke skozi umetnost delim tudi z drugimi.
Andrej_hrvatin_krog

Andrej Hrvatin

Zvočno popotovanje
ANDREJ HRVATIN – Nimetu  je glasbenik in oblikovalec zvoka iz Maribora. Kot oblikovalec zvoka je sodeloval s številnimi slovenskimi jazz in alternativnimi glasbeniki. Deluje tudi na področju radijske produkcije, nekoč kot glasbeni urednik radia MARŠ in avtor oddaj o tradicionalni in sodobni klasični glasbi, kasneje pa kot samostojen soustvarjalec radijskih iger in zvočnih knjig. Kot glasbenik sodeluje v zelo raznolikih glasbenih in performativnih projektih ter soustvarja ali je soustvaril glasbo za vizualne, plesne, filmske in gledališke projekte. Pomemben del ustvarjalnosti namenja “soundartu” in elektro-akustičnim zvočnim performansem v povezavi z raziskovanjem “umetnostne terapije”, pod imenom NIMETU; leta 2008 je gostoval na “Sonic Art” rezidenci v New Delhiju in 2014 na ISIM konferenci v NY. Soustvaril je avtorsko glasbo za razne plesne projekte in v živo spremljal plesne predstave in delavnice različnih žanrov od sodobnih in improviziranih do afriških in orientalskih. Trenutno poglobljeno raziskuje povezavo umetnosti in umetnostne terapije s “šamanističnimi” elementi (projekt Locus Solus, zvočna potovanja “The Flow”, “Tranceworks”), pravkar je izšel CD “Sacrament”  priznanega ameriškega tolkalca in transpersonalnega psihologa Byrona Metcalfa ter pevke Jennifer Grais, na katerem je sodeloval kot gost na piščalih in elektronskih zvočilih;  poleti 2019 sta izšla CD “Hero’s Journey” in digitalna izdaja njegove “meditativno-šamanske” glasbe za ameriški založbi Hemi-Sync in Flying Man Records.     
Deja_krog-2

Deja Hauptman

Glinarjenje
Deja je  diplomirana oblikovalka unikatov, ki se zadnjih nekaj let ukvarja z oblikovanjem in izdelovanjem keramičnih izdelkov. Zadnje čase jo zanima predvsem področje dotika ter povezave gline s posameznikom. Želi si raziskovati odnose, druge dimenzije in interakcije človeka s tem čudovitim naravnim materialom. Zelo se veseli novih priložnosti in izkušenj. Vljudno vabljeni vsi, ki si želite sprostitve na malo drugačen način.

Damir Pirc

Bobnarska delavnica
Ljubezen do ustvarjanja ritma s pomočjo bobna in raznih tolkal me spremlja že odkar pomnim. Po glasbeni izobrazbi sem samouk oz. sem se igranja in vse, kar vem in znam, naučil z opazovanjem, poslušanjem in občudovanjem ostalih tolkalistov, ki sem jih srečal na svoji poti. Talent sem največkrat nadgrajeval spontano, priložnostno. Svojo ljubezen do ritma pa z veseljem širim med ljudi.
andrej_pesec_krog

Andrej Pešec

Predavanje Preprosto življenje - napredno razmišljanje
Andrej je univerzitetni diplomirani politologvedski psiholog in pedagog ter strokovni sodelavec preko 150 zavodov v Sloveniji in na tujem. Za njim je preko 1000 interaktivnih predavanj, ki jih krasijo nenavadni življenjski primeri in praktična sinteza sodobnih znanj, zgodbe ter motivacije.
urška_krog

Urška Orešnik

Dišeče potovanje vase
Večna sanjalka, potovalka in ustvarjalka. Strast do raznovrstnega ustvarjanja jo žene v spoznavanje vedno novih svetov. Najbolj domača je v svetu besed in knjig in v zelenem naročju Narave. Njen klic jo vodi k vedno novim ustvarjanjem – botaničnih parfumov, aromaterapevtskih dišečih mešanic, skratka iskanju poti, kako iz rastlinskih izvlečkov ustvariti naravnost opojne in magične dišeče stvaritve. V zadnjem času posebno pozornost posveča povezavam med botaniko in našim duhovnim svetom. Svojo dišečo in ustvarjalno pot uresničujem tudi v družinskem podjetju Herba Slovenica.
eva2_krog

Eva Nedelko

Destilacija divjih rastlin
Nekoč sem kot magistrica poslovodenja živela v sivem svetu financ. Že takrat sem na svojem vrtu strastno gojila stare sorte vrtnic. Mojemu življenju so dajale barvo in predvsem vonj. In prav njihov edinstven vonj me je zvabil v svet eteričnih olj, destilacije in aromaterapije.Znanja o aromaterapiji so prišla k meni preko mnogih izobraževanjih in ob vztrajnem praktičnem delu z eteričnimi olji. V bližini rodnega Maribora sva z Vinkom na čudoviti, energijsko močni, razgledni lokaciji zasnovala in uredila veliki dišavni vrt poln zelišč in starih dišečih vrtnic, z vizijo pridelave vrhunskih eteričnih olj, v večji meri za terapevtske namene. Pri vzgoji zelišč in destilaciji se dosledno drživa trajnostne naravnanosti. Zelišča vzgajava brez uporabe strojev, umetnih gnojil ali pesticidov, lokalno. Destilirava z minimalno možno porabo energije in svetujeva trajnostni način uporabe eteričnih olj. Vrt sva odprla za javnost. Danes sta aromaterapijo in destilacija tudi moje poklicno življenje. Pri EYWINEO skrbim za vzgojo zelišč, kreiram nove izdelke in storitve, destiliram, pišem, svetujem ljudem o uporabi eteričnih olj, organiziram in vodim delavnice. Pri vsem tem neizmerno uživam in se veselim vsakega trenutka, ki ga lahko preživim v družbi eteričnih olj. Postala so moja pot osebnega in duhovnega razvoja ter moj način življenja v skladu s samo seboj. Hvaležna sem jim za ta neprecenljiv dar.

Skupina DIrty Sanchez

Aleksander Kuzmič

Kitara, vokal

Jaka Birsa

Saksofon

Damir Vintar

Bas
ziga_bobnar

Žiga Šercer

Bobni

Gašper Selko

Trobenta

Lokacija in spanje

Divji tabor bo potekal na travniku v bližnji okolici Logatca. Točne koordinate bodo dobili udeleženci po prijavi na svoj email.

Spalo se bo v lastnih šotorih ali brez šotora po želji. Okrog je gozd, tako da imate tudi opcijo viseče mreže – vendar pozor! Ponoči se zna kar shladiti, tako da si prinesite dovolj debelo spalno vrečo/deke. 

Ostale vitalne informacije

Hrana in voda

Glede hrane imate možnost, da si jo zagotovite sami ali da vam jo pripravimo mi. Če si jo boste pripravljali sami na ognju, je to dovoljeno na območju, kjer je skupno gorišče. Imeli bomo kotel in sač, ki si ga lahko izposodite. Odprti ogenj naokrog po travniku ni dovoljen, lahko pa si prinesete s sabo plinski gorilnik. 

V naši kuhinji bomo kuhali vegansko hrano za prostovoljce in delavničarje (3 obroki dnevno + dostop do prigrizkov/sadja čez dan). Če želite, da kuhamo tudi za vas je možnost rezervacije prehrane za celoten termin. Zaradi logistike se je potrebno glede tega odločiti pri oddaji prijavnice. Cena na odraslo osebo in za otroke starejše od 13 let je 30€ za celoten tabor.  Za mlajše otroke je hrana brezplačna, v primeru, da tudi starši tudi jejo v naši kuhinji.

Pitno vodo si prinese s sabo vsak sam. Na parceli teče potok, ki izvira v bližini. Voda je pitna na lastno odgovornost. 

Elektrika

Elektrike ni. Če želite ostati mobilni, si zagotovite kak power bank.

Kopalnica in Wc-i

Lani smo zgradili dva kompostna WC-a, ki delujeta kot normalni WC brez neprijetnih vonjev in sta prijazna naravi (ne uporablja se vode za splahovanje). Če imate pred tem zadržke, vam lahko povemo, da so bili udeleženci lanskega tabora z samim delovanjem izjemno zadovoljni. Kopalnice ni. Osrednji center dogajanja na taboru je naš dragi potok, kjer bo označen prostor za umivalnico. Tako se boste umili in ohladili obenem. Pri umivanju v potoku in pri umivanju posode je prepovedano uporabljati sintetične detergente in mila.

Cena in prijave

Možnost prostovoljstva

Prostovoljstvo na divjem taborju je posebna izkušnja.

Daje ti priložnost, da se naučiš veliko novega, izkusiš, kakšno je življenje v skupnosti, rasteš kot posameznik ter s skupnimi močmi pomagaš luč sveta ogledati nečemu večjemu, kot je DIVJI tabor. Najbolje boš to izkušnjo doživel/a, če se nam pridružiš za celotno obdobje pred in med taborom. 

Število prostovoljskih mest je omejeno. Če te zanima kako bo potekalo prostovoljstvo, termini in kje potrebujemo pomoč, klikni na spodnji gumb.

Program po dnevih

Pri točnih urah v programu in razporedu delavnic dopuščamo prostor za manjše spremembe.

Udeležence prejšnjih taborov smo vprašali, kaj jim je bilo najbolj všeč

Vsaka tema me je pozvala, da se sprostim in odkrijem. Ker sem po naravi bolj zadržana, mi je bil to izziv in odkritje da zmorem.
Ajda
Udeleženka
Čudovit prostor, zelo prijetna družba, odlična organizacija in lep, umirjen tempo. Pa hrana!!! Ostanite takšni kot ste, mene ste pozitivno naravnali. Še se vam pridružim!
Igor
Udeleženec
Da smo se lahko povsem sprostili in odprli, spodbuda k preseganju lastnih mej. Organizatorji, voditelji, ki inspirirajo, da nehaš iskati izgovore, temveč deluješ! Kapo dol! Vesela sem, da sem se udeležila tabora. Bil je točno ta preboj, ki sem ga potrebovala in zagotovo se udeležim tudi naslednjega ter vaših delavnic. Hvala, super ste!
Sanja
Udeleženka

DIVJA HIMNA

(napisali in skomponirali udeleženci 2. DIVJEGA tabora, junij 2019)

DIVJE se ljubiš z naravo,

DIVJE dotikaš se bobnov,

DIVJE, postajaš DIVJE,

DIVJE sam dihaš življenje,

DIVJE tu vabiš različnost,

DIVJE, postajaš DIVJE.

Ne razmišljaj, to v tebi je,

naj vase potegne te,

DIVJE, postajaš DIVJE,.

Veter pride, veter gre, trenutku prepusti se,

DIVJE, postajaš DIVJE.

Ples telesa v vodi, gneti ljubeče misli,

zazri se vase, stopijo se vsi strahovi, zidovi.

Ne razmišljaj, to v tebi je, 

ne zaviraj, prepusti se,

DIVJE, postajaš DIVJE.

Kaj lahko pričakuješ po divjem taboru?

Nove somišljenike

Na divjem taboru boš srečala stare in novo “stare” prijatelje, saj se ti bo za nekatere zdelo, da jih poznaš že od nekdaj. Skupaj bomo za nekaj dni zaživeli v ljubeči skupnosti.

Nove veščine

Če boš pozorno poslušal/a in se udeležil/a veliko delavnic boš domov odnesel/la veliko novega znanja o preživetju, divjih rastlinah in drugih naravnih stvareh. Upamo, da boš postal/a motiviran/a in boš kakšno na novo osvojeno veščino ali hobi nadaljeval/a tudi doma

Spomine

Tabori in festivali so prav posebna doživetja, saj se vsaj mi na njih počutimo kot v kakšni pravljici. Odcepljeni od sveta, pa vendar tako doma. Upamo, da potaborna depresija ne bo prehuda. Če se bojiš, da bo tabora prehitro konec se nam pridruži še kot prostovoljec/ka in si ga podaljšaj za 1 teden 🙂

Cena in prijave

Zgodnja prijava do 20. junija 2020 - 139€.
Otroci 0-3 let BREZPLAČNO
Otroci 4-12 let 34,8€
Mladi 13-17 let 46,3€

Prijava po 20. juniju 2020 - 159€.
Otroci 4-12 let 42,3€
Mladi 13-17 let 56,3€

Člani društva PRAVI DIVJAKI prejmejo 10% popust!
Pridruži se DIVJI ekipi tudi ti!

Prijaviš se TUKAJ. Po prijavi prejmeš račun na tvoj email. Ko račun plačaš je tvoja prijava potrjena. Na voljo je 70 prostih mest. Za vsa vprašanja ali če bi želel/a plačati kako drugače (na obroke), pokliči Ivo na telefonsko številko 070 841 231. Če imaš finančne težave, se nam lahko pridružiš kot prostovoljka/ec. Število prostovoljcev je omejeno, prijave sprejemamo do zapolnitve prostih mest.

Vprašanja, ki se ti znajo porajati 🙂

Kako se prijavim?

Prijaviš se preko typeform prijavnice, ki jo najdeš TUKAJ. Po prijavi boš v roku 1/2 dni prejel/a račun na tvoj email. Po plačilu računa na naš TRR bo tvoja prijava potrjena. Dodali te bomo na seznam gostov in ti poslali potrditveni email, ki velja kot vstopnica. Cena za zgodnjo prijavo do 20. junija je 139€, cena po 20. juniju pa 159€/osebo. Število mest je omejeno na 70 udeležencev. Če imaš kakšno vprašanje pokliči na 070 841 231.

Ali je mogoča udeležba za posamezen dan?

Ne. Udeležba je na voljo le za celoten tabor.

Kaj potrebujem s sabo?

S sabo potrebuješ svoj pribor in vse kar rabiš za kuhanje, hrano (če ne boš jedel/la z nami), svoj šotor, spalno vrečo, naglavno lučko in ostale kamping pripomočke. Stvari za osebno higieno. Joga blazino oz armaflex, kakšno dekco. Ne pozabi svojih glasbil za glasbo ob ognju 😉

Umivalnica bo tokrat v naravi, v potoku, ki je zelo čist, tako da je v njem prepovedana uporaba umetnih detergentov in mil! Pomivanje posode ti bo olajšal pepel, ki ga boš našla/el pri ognju.  

Kaj se zgodi v primeru odpovedi?

Ob odpovedi denarja ne vračamo, lahko pa vam pomagamo pri iskanju novega imetnika vstopnice (pišite nam na email info@divja.net). V primeru, da pride do višje sile kot je smrt v družini ali vaša poškodba vam vstopnico refundiramo.

Domači ljubljenčki?

Domači ljubljenčki so dovoljeni pod pogojem, da so socializirani in jih imate pod nadzorom. V preteklih letih smo imeli težave zaradi spuščenih psov naših udeležencev tabora, ki so se gibali izven našega tabora. Če svojega psa nimate pod kontrolo, ga pustite doma oz. ga obvezno morate imeti na povodcu. V primeru incidenta vas bomo primorani zaprositi, da psa odpeljete domov. Seveda je obvezno tudi pobiranje pasjih iztrebkov na področju tabora.

Za dodatna vprašanja pokličite pišite na naši Facebook strani ali pa pokličite Ivo na telefonsko številko 070 841 231.

Nekaj utrinkov iz poletnega tabora:

Za več slik iz prejšnjega tabora klikni tukaj.

Scroll to Top