fbpx
Pridruži se nam na 9. in 10. DIVJEM taboru! www.divja.net

Kako si povrniti vonj po prebolelem COVIDU?

Večina ljudi, ki s(m)o imeli Covid-19, je doživela izgubo okusa in vonja. Nekaterim sta se čuta povrnila nazaj po okrevanju, za veliko ljudi pa je izguba čutov dolgotrajna in se v celoti še vedno ni povrnila več mesecev po preboleli okužbi. Ženskam, ki imamo v možganih večji center za vonj kot moški nam vonj predstavlja enega od pomembnejših čutov, saj se z njim koncentriramo na začimbe pri kuhanju, vohamo cvetlice, z vonjem prepoznamo, če je hrana pokvarjena, sama pa pravim, da tudi osebo v katero se zaljubiš moraš najprej zavohat in se zaljubiti v njen telesni vonj. Vonj je tako od nekdaj zelo pomemben čut, ki nas včasih tudi svari oz opozori pred nevarnostjo ter izguba le-tega je lahko kar težka izkušnja. Če se z izgubo vonja spopadaš tudi ima, ti spodaj ponujam tehniko, kako se bo tvoj vonj hitreje povrnil v stanje normale.

Vohanje eteričnih olj ali drugih močno dišečih snovi

Raziskovalci so ugotovili, da naš vonj lahko treniramo oziroma mu pomagamo do povrnitve do normalnega stanja z izpostavljanjem močno dišečim snovem, kot so recimo eterična olja (zlasti štirih različnih – citrusnih (limona, bergamotka, pomaranča), cvetličnih (vrtnica, neroli), listnih (evkalipt) in začimbnih (klinčki, patchouli, cimet)) ali druge močno dišeče snovi, ki jih najdemo v našem domu – npr. kava, česen, ingver, alpski bonboni itd. 

Eterično olje sladke pomaranče

Otroci naj vonjajo njim dobro poznane, ljube dišave

Voh je tesno povezan s spominom, zato je poleg uporabe eteričnih olj smiselna uporaba tudi drugih dišečih snovi (še posebej pri otrocih) kot recimo uporaba arašidovega masla ali sladkarij iz poprove mete oz drugih intenzivno dišečih snovi, na katere so otroci navajeni in njihove vonje prepoznajo kot prijetne. Tudi pri kuhanju ste lahko kreativni in uporabljate bolj močno dišeče snovi in začimbe.

Po izgubi vonja je z vohanjem dišečih snovi potrebno začeti čimprej, torej takoj po prebolelosti ter vztrajati tudi več mesecev, glede na rezultate.

Usposabljanje z vonjem zdravniki priporočajo za vse vrste trajne izgube vonja, vključno z virusno okužbo ali poškodbo glave. Začasna izguba vonja in okusa je pogosta pri številnih prehladih in virusnih okužbah in običajno po dveh ali treh tednih izzveni sama po sebi. Vadba z vonjem pomaga pri okrevanju pri tistih stanjih, ki trajajo dlje. 

Kako izvajati trening vonjanja?

Za trening vohanja boste potrebovali komplet za vadbo vonja – to so lahko 4 različna eterična olja ali 4 različne druge stvari z intenzivnim vonjem (npr. ingver, kava, arašidovo maslo in česen). Za najboljše rezultate se priporoča vsakodnevno vohanje dvakrat na dan najmanj štiri mesece.

Klikni TUKAJ za komplet 4 eteričnih olj za treniranje vonja.

Tehnika treninga vonjanja

 Če vohate eterična olja* si vsako od olj nakapajte na vatko/robček in ji vohajte tako, ne direktno iz stekleničke. Vsak vonj držite blizu nosu. Hitro, nežno vohajte 20 sekund. Resnično se osredotočite na to, kar počnete – svoje misli osredotočite na to, kaj poskušate vonjati. Bodite čim bolj pozorni in resnično poskusite ‘najti’ ta vonj. Po vsakem vonju se sprostite, nekajkrat vdihnite in pojdite na naslednjo dišavo.

Preizkusite vse štiri dišave po vrsti.

* priporočamo, da vohate izključno ekološka eterična olja.

Za konec...

Želim vam, da se vam vonj čim hitreje povrne v normalno stanje, ob novem letu pa veliko zdravja in izpopolnjujočim trenutkov v krogu vaših najdražjih. Na koncu ugotovimo, da sta zdravje in ljudje okrog nas največje bogastvo, ki ga lahko imamo <3 

Scroll to Top