Pridruži se nam na 9. in 10. DIVJEM taboru! www.divja.net

Inkontinenca in njeno samozdravljenje

inkontinenca

Medenično dno je ključen del našega telesa, ki igra pomembno vlogo pri podpori notranjih organov in uravnavanju funkcij, kot so nadzor mehurja in črevesja. Inkontinenca, težava, pri kateri pride do nehotenega uhajanja urina ali blata, je pogost problem, s katerim se sooča veliko ljudi, pri ženskah pa se pojavi 3x pogosteje kot pri moških

Pri ženskah obstajajo različne vrste inkontinence, ki se lahko pojavijo v različnih življenjskih obdobjih. Glavne vrste inkontinence pri ženskah in njihovi pogosti vzroki so:

 1. Stresna inkontinenca:

  • Najpogosteje se pojavi med fizičnimi napori, kot so kihanje, kašljanje, dviganje bremen ali med vadbo. Prav tako se lahko pojavi med spolnim odnosom.
  • Vzrok: Slabost ali oslabitev mišic medeničnega dna in / ali oslabljeni ali poškodovani mišični sfinkterji sečnice.
   

  2. Urgentna (nevrogena) inkontinenca:

  • Pri tej vrsti inkontinence pride do nenadnega močnega nagona po uriniranju, ki ga posameznik težko zadržuje.
  • Vzrok: Povezana je z neravnovesjem v živčnem sistemu ali prekomerno aktivnimi mehurjevimi mišicami.
   

  3. Mešana inkontinenca:

  • Kdaj se pojavi: Kombinacija stresne in urgentne inkontinence.
  • Vzrok: Lahko je posledica oslabljenih mišic medeničnega dna in hkratne prekomerne aktivnosti mehurjevih mišic.
   

  4. Pretočna inkontinenca:

  • Kdaj se pojavi: Izguba urina brez občutka nagona po uriniranju.
  • Vzrok: Povezana je z nepravilnostmi pri praznjenju mehurja, na primer zaradi blokade ali zožitve sečnice.
   

  5. Funkcionalna inkontinenca:

  • Kdaj se pojavi: Inkontinenca, ki ni posledica težav z mehurjem ali mišicami medeničnega dna, ampak jo povzročajo druge ovire, kot so težave z mobilnostjo, komunikacijo ali spominom.
  • Vzrok: Je lahko posledica drugih zdravstvenih stanj ali fizičnih omejitev 
inkontinenca

Vzroki za pojav inkontinence pri ženskah:

 • Porod: Nosečnost in porod lahko povzročita oslabitev mišic medeničnega dna.
 • Menopavza: S starostjo se lahko mišice medeničnega dna oslabijo zaradi zmanjšanja estrogena.
 • Operacije v medeničnem predelu: Kirurški posegi lahko vplivajo na mišice in strukture, povezane z urinarnim sistemom.
 • Prekomerna telesna teža: Dodaten pritisk na mehur lahko prispeva k inkontinenci.
 • Kajenje: Kajenje lahko povzroči draženje mehurja in poveča tveganje za inkontinenco.

Pri inkontinencah, ki so povezane z oslabljenimi mišicami medeničnega dna si lahko pomagamo izvajanjem Keglovih vaj pri katerih nam pomagajo trenerji za vadbo, kot so vaginalne kroglice, joni jajčka ali interaktivni trenerji kot Perifit.

Trenerji za medenično dno

Raziskave so pokazale, da redna vadba z različnimi trenerji za medenično dno, kot so joni jajčka, Perifit in vaginalne kroglice ob redni uporabi pomagajo pri zdravljenju inkontinence. Na trgu obstajajo tudi elektrostimulatorji, ki se uporabljajo za krepitev mišic v predelu medeničnega dna s pomočjo električnih impulzov. 

 • Krepitev mišic: Več študij je pokazalo, da lahko redna vadba z uporabo teh naprav poveča moč mišic medeničnega dna, kar lahko zmanjša simptome inkontinence, še posebej pri stresni inkontinenci.
 • Izboljšanje nadzora: Uporaba trenerjev za medenično dno lahko izboljša nadzor nad mišicami medeničnega dna, kar vodi v zmanjšanje uhajanja urina ali blata.

Keglove vaje:

Keglove vaje so ena izmed najbolj preprostih in pogosto priporočenih metod za krepitev mišic medeničnega dna.

 • Učinkovitost: Številne raziskave so potrdile učinkovitost Keglovih vaj pri zmanjševanju simptomov inkontinence. Te vaje so še posebej koristne pri stresni inkontinenci in lahko pomagajo tudi pri drugih vrstah inkontinence.
 • Individualna prilagodljivost: Ena izmed glavnih prednosti Keglovih vaj je, da jih je mogoče prilagoditi individualnim potrebam posameznika in jih izvajati skoraj kjerkoli in kadarkoli.

Rednost in pravilna izvedba vaj in/ali uporaba trenerjev za medenično dno sta ključnega pomena za doseganje najboljših rezultatov.

Trenerji za medenično dno, kot so Perifit, vaginalne kroglice ali joni jajčka pomagajo pri boljšem čutenju mišic pri izvajanju teh vaj, hkrati pa je z igranjem interaktivnih iger, kot to omogoča Perifit, izboljšana motivacija in doslednost pri izvajanju vaj, uporabnica pa lažje spremlja tudi svoj napredek. 

Ne veš kateri trener medeničnega dna je zate?

Preberi primerjave med različnimi trenerji in ugotovi kateri je zate 🙂

Joni jajčka so med najbolj prepoznavnimi in priljubljenimi napravami za krepitev medeničnega dna. Izdelana so iz medicinskega silikona ali drugih materialov in so oblikovana za vstavitev v nožnico. Njihova glavna naloga je okrepiti mišice medeničnega dna s pomočjo vaj, ki jih uporabnica izvaja med vsakodnevnimi aktivnostmi. Joni jajčka so izdelana iz poldragih kamnov, kot so roževec, žad nefrit in podobni. Na tržišču je prisotno veliko joni jajčk, ki so izdelana iz veliko različnih kristalov, vendar vsi proizvajalci niso pozorni na poroznost in trdoto teh kamnov. Joni jajčka, ki so primerna za uporabo, morajo biti namreč izdelana iz poldragih kamnov, ki imajo trdoto 6,5/7 in več (kot je kremen – kamena strela) in tistih z visoko gostoto (kot je žad).

joni jajček
 1. Diskretnost: Ker jih je mogoče nositi med običajnimi dnevnimi aktivnostmi, so diskretna metoda za krepitev mišic medeničnega dna.
 2. Prilagodljivost vadbe: Uporabnica lahko prilagodi intenzivnost vadbe glede na svoje potrebe in napredek. Joni jajčka obstajajo v treh različnih velikostih – z ženskami, ki so imele vaginalni porod oz imajo oslabljene mišice medeničnega dna se priporoča, da se začne z srednjo ali večjo velikostjo, po nekaj časa vztrajne vadbe pa uporabnica preide na manjšo velikost.
 3. Joni jajčka so izdelana iz 100% naravnih materialov – poldragih kamnov, ki imajo že sami po sebi energijske lastnosti, ki lahko vplivajo na čustva, duhovno ravnovesje in pozitivno energijo. V tradicionalni in alternativni medicini se nekaterim poldragim kamnom pripisujejo zdravilne lastnosti. 
 4. Praktično večne – ob pazljivem ravnanju z joni jajčki so ti pravzaprav večni. Uporabnice morajo biti le pozorne, da ne pozabijo na njega in jih po nesreči pade ven in se razbije

Perifit je naprava, ki združuje tehnologijo in zabavo za krepitev mišic medeničnega dna. Gre za pametno napravo, ki se poveže z aplikacijo na pametnem telefonu prek Bluetootha. S pomočjo senzorjev Perifit spremlja in ocenjuje vaje za medenično dno ter uporabniku omogoča interaktivno igranje iger z močjo mišičnih krčenj.

 • Interaktivnost: Z igranjem iger uporabniki ohranjajo motivacijo za redno vadbo.
 • Natančnost in spremljanje napredka: Aplikacija omogoča natančno spremljanje napredka vadbe skozi čas.
 • programi in igre v aplikaciji si prilagojene tvoji težavi
 • izdelan iz 100% hipoalergena silikona, ki ne povzroča alergij pri uporabnicah
 • za učinke je potrebna redna vadba vsak dan pribl. 10 minut na dan, kar so 4 interaktivne igre

Interaktivni pristop, ki ga omogoča Perifit prek iger in spremljanja napredka, lahko poveča motivacijo posameznika za redno vadbo.

Bodyotics vaginalne kroglice so še ena vrsta trenerjev za medenično dno, ki temeljijo na načelu krepitev mišic s pomočjo vstavljanja v nožnico. Te kroglice so oblikovane z namenom izboljšanja moči in nadzora nad mišicami medeničnega dna.

bodyotics kegel kroglice
bodyotics kegel kroglice
 • Raznolikost teže kroglic: Uporabniki lahko izbirajo med različnimi težami kroglic glede na svoje potrebe in stopnjo moči mišic.
 • Izboljšanje stabilnosti in nadzora: Redna uporaba lahko pripomore k izboljšanju stabilnosti medeničnega dna in s tem zmanjša pojav inkontinence.
 • Spremljanje napredka je zaradi različne teže kroglic lažje kot pri joni jajčkih in slabše kot pri Perifitu, ki izmeri dejanske obremenitve in prilagajo režim vadbe posamezni uporabnici
 • cenovno ugodnejše od interaktivnih trenerjev
 • e-knjiga z navodili in začetek z vadbo – priporoča se redna vadba 15 minut na dan

Redna vadba s trenerji za medenično dno ali izvajanje Keglovih vaj se je v večih raziskavah izkazala za ključno pri izboljšanju inkontinence ali celo njeni ozdravitvi. Potrebna je le volja in vztrajnost 🙂

V eni zanimivi raziskavi pa so ugotovili še, da je moč mišic medeničnega dna  mogoče znatno izboljšati z redno spolno aktivnostjo, saj orgazem skupaj s fizičnimi vajami, kot so Keglove vaje signifikatno izboljša moč mišic medeničnega dna 😉

intimnost
Scroll to Top