Pridruži se nam na 9. in 10. DIVJEM taboru! www.divja.net

Kaj to diši? Izdelaj si ekološki parfum :)

Vam manjka energije in fokusa, vas daje anksioznost, želite začiniti svoje spolno življenje ali preprosto lepo dišati? Izdelajte čisto svoj ekološki parfum, mešanico za dobro počutje, dišavo za povečanje fokusa ter zbranosti ali afrodiziak, ki bo vas in še koga pogrel v teh zimskih dneh. Ustvarimo dišavo, ki nam bo pisana na kožo.

Ta parfum ne bo nič podoben tistim, ki jih dobite v drogerijah in so mešanica sintetičnih
dišav, pridelanih v laboratorijih. Bo popolnoma naraven, izdelan iz eteričnih olj.

Nekaj napotkov preden začnemo

Eterična olja (EO) znajo motiti vaše hišne ljubljenčke, otroke in nosečnice, zato pri izdelavi poskrbite, da jih ne bo v bližini. Eterična olja nekaterih citrusov (bergamotka, grenivka, limona) lahko povzročajo fotosenzibilnost – kožno reakcijo ob izpostavljanju sončni svetlobi, zato se po njihovem nanosu izogibajmo direktnemu soncu. Morebitno draženje kože po nanosu mešanice, je znak, da ste preobčutljivi na katerega od eteričnih olj, ki zato ni primerno za vas.

Če se vam to zgodi, si čim prej umijte kožo z vodo in nevtralnim milom. Eteričnih olj nikoli ne nanašamo na kožo nerazredčenih.

ekološki oljni parfum naredi sam

Spoznajmo parfumske note

Pri mešanju parfumov eterična olja razvrščamo v tri note – zgornjo, srednjo in spodnjo. Zgornja nota je tista, ki se razdiši najhitreje, spodnja pa je najbolj trajna in se na koži obdrži najdlje. Prava umetnost je zmešati parfum, kjer so te note usklajene in pri uporabi več različnih EO nobena ne prevladuje ampak delujejo v harmoniji. Če ste začetnik začnite mešati štiri ali manj eteričnih olj. Spodnje note so ponavadi močnejše, tako da jih dodamo manj. Ob mešanju boste sproti ugotavljali, da imajo nekatera EO mnogo intenzivnejšo dišavo kot druga. Tako lahko ena kapljica kadilne bosvelije da enako močan vonj kot pet kapljic bergamotke. Do teh ugotovitev boste prišli samo s prakso in izkušnjami, v nadaljevanju pa ponujamo par že preizkušenih receptov in razporeditev parfumskih not. Nekatera EO spadajo tudi pod dve noti, npr. sivko lahko razvrstimo med zgornjo/srednjo noto.

Zgornje

Srednje

Spodnje

prava kamilica cvet
jasmin cvet eterično olje
kadilna bosvelija smola

Bergamotka, pomaranča, bazilika, sivka, neroli, poprova meta, rožmarin, evkaliptus, limonska trava, timijan, žajbelj, kamilica, kardamon

Sivka, muškatni orešček, muškatna kadulja, neroli, čajevec, komarček, ilang ilang, jasmin, vrtnica, črni poper, brin, pelargonija, lovor

Cipresa, cedra, ingver, mira, cimet, sandalovina, vanilija, vetiver, ilang ilang, klinčki, pačuli, bor, vrtnica, kadilna bosvelija

Če tvojega eteričnega olja ni na zgornjem seznamu, klikni TUKAJ za pregled parfumskih not večine eteričnih olj.

“Kajti ljudje so lahko zatiskali svoje oči pred veličino, pred grozo, pred lepoto in si zapirali ušesa pred napevi ali zaslepljujočimi besedami. A vonju se niso mogli izmakniti. Saj je bil vonj brat diha. Z njim je stopal v ljudi, niso se ga mogli ubraniti, če so hoteli živeti. In vonj je prodiral prav v njihovo bistvo, naravnost v srce, in tam je strogo odločal o naklonjenosti in zaničevanju, o gnusu in veselju, ljubezni in sovraštvu. Kdor je vladal vonjavam, je vladal človeškim srcem.”


P. Suskind: PARFUM, str. 158 Založništvo tržaškega tiska, Trst 1987

Kreacija oljnega parfuma

Potrebujemo:

Eterična olja po izbiri (izberite različna, glede na note)
Nosilno olje (jojobino, mandljevo, olje grozdnih pešk)
Temno stekleničko za shranjevanje (lahko je steklenička z rollerjem ali steklenička od
praznega EO)
ekološki oljni parfum

Postopek

V stekleničko najprej nalijemo nosilno olje, ki mu po kapljicah dodajamo eterična olja. Za parfum bi se za varno uporabo priporoča, da ima največ deset odstotno koncentracijo eteričnih olj. Torej na 20ml nosilnega olja lahko skupno dodamo največ 60 kapljic = 2ml eteričnih olj. Najprej dodajmo vsakega izbranega EO po eno kapljico. Vedno, ko dodamo EO, stekleničko premešajmo in povohajmo, dokler ne dosežemo izbranega vonja. Če se vaš nos med kreacijo utrudi, si vzamite premor in povohajte svojo kožo ali navadno volno.

Skrbno si sproti beležite, koliko kapljic katerega EO ste dodali. Ko dišava diši po pričakovanjih, si zabeležite točen recept, da ga boste lahko še kdaj poustvaril ter parfum označite z datumom izdelave.

ekološki oljni parfum

NAMIG

Vonj naravnih parfumov izgubi hitreje svojo moč kot sintetični parfumi. Da ga boste zaznavali dlje, ga lahko dodate tudi na lase in ga nanesete večkrat na dan.

Preizkušene recepture za naravne parfume

Če vas eksperimentiranje utruja, še vseeno pa bi si radi ustvarili svoj parfum, ki ne samo diši, ampak tudi koristi, si lahko pomagate z že preizkušenimi recepti. Za aromaterapevtske namene bodimo vedno pozorni, da izberemo ekološka eterična olja, saj so eterična olja zelo koncentrirane spojine.

IZBRANI – Za zbrane misli

50 ml jojobinega olja
45 kapljic EO rožmarina
35 kapljic EO sladke pomaranče
10 kapljic EO poprove mete

STRAST – Za vroče misli (afrodiziak)

50ml jojobinega olja
1 kapljica EO vrtnice ali jasmina
75 kapljic absoluta vanilije
5 kapljic EO muškatnega oreščka
25 kapljic EO sandalovine

VESELKO – Za turobne zimske dni (proti depresiji in anksioznosti)


50 ml jojobinega olja
50 kapljic EO bergamotke
30 kapljic EO muškatne kadulje
20 kapljic EO kadilne bosvelije

NASVET

Če parfum izdelujemo prav s posebnim namenom, denimo za zmanjševanje stresa,
anskioznosti ali glavobola, lahko eterična olja (brez olja) nakapamo na žepni nosni inhalator za
večkratno uporabo, in ga imamo vedno pri roki.

POGLAVAR – Trdi parfum proti glavobolu

2 jedilni žlici čebeljega voska
1 jedilna žlica mandljevega/jojobinega olja
5 kapljic EO prave sivke

5 kapljic EO poprove mete
2 kapljici EO rožmarina

Olje in vosek združimo v posodi in ju nad vodno kopeljo raztopimo. Ko se mešanica malo
ohladi, vendar je še vedno tekoča, med mešanjem dodamo eterična olja ter prelijemo v
končno embalažo.
Vosek lahko zamenjamo z olji, če želimo tekoč parfum.

Zanimivost

Največji čar parfumeristike je, da v njej uživaš, se igraš in predvsem ne obupaš, če kakšen poskus spodleti. Če ste nad naravnimi dišavami še posebej navdušeni, se lahko udeležite večdnevnega Čutečega ustvarjalnega oddiha, ki bo od 19.-22. januarja na turistični kmetiji Žunko. Povabljeni bomo v čuteče prakse, ustvarjalne delavnice z zelišči v kuhinji, destilacijo rastlin in izdelavo osebne esence. Podrobne informacije o dogodku najdeš TUKAJ.

Scroll to Top