Pridruži se nam na 9. in 10. DIVJEM taboru! www.divja.net

Divji balzam

Nastanek divjega balzama za ustnice

Piše: Barbi

Bistvena pri vseh naših izdelkih je uporaba in predelava vseh mogočih divje nabranih zelišč, snovi, ki nam jih ponuja narava. Vezano na obdobje smo z nabiranjem omejeni tako da vsako ponudbo zunanjega sveta pošteno izkoristimo.

V hladnem in vetrovnem obdobju, pa tudi v drugih obdobjih leta, se pogosto srečujemo z razpokanimi ustnicami. Balzam za ustnice izdelan s strani našega društva Divja celi in zdravi poškodovane ustnice, prav tako pa se uporablja preventivno, za zaščito le-teh. Primeren je za ženske kot tudi moške, saj je cilj obeh spolov ohraniti mehke in sijoče ustnice. Predstaviti vam želimo naše delo, od začetka do končnega produkta, da si boste lažje predstavljali, kaj naše društvo sploh počne in na kakšen način preživljamo trenutke v naravi.

Zgodovina in splošne značilnosti

Najprej nekaj o samih značilnostih smole ter njeni zgodovini. Da le še potrdimo, zakaj je smola tako uporabna.
Smrekova smola je izloček smreke, ki se izloča preko specializiranih struktur tako v notranjosti debla kot na njegovi površini. Sestavlja jo preko 80 različnih organskih spojin.


Smrekova smola se je v namen ljudskega zdravljenja, prvič zabeleženo, začela uporabljati že 5000 pred Kristusom. Prvi zapisi o tej zdravilni in uporabni učinkovini je pisal že oče medicine, Hipokrat. Ljudje so se pri različnih zdravstvenih težavah večkrat zatekli k uporabi smrekove smole: kmečke žene starega Rima so nosile jantarjeve ogrlice poleg estetskega vidika tudi za zdravilo povečanih bezgavk, vneto grlo in žrelo. Kasneje so jo uporabljali za zdravljenje ledvičnih kamnov, zdravljenje ran, težav s prebavili. S sirupi smrekove smole so lajšali kašelj, prehlad, vnetje bronhijev ipd.

Smrekova smola viša telesno odpornost na kožne bolezni, izpuščaje, rane, krepi mišice, lajša glavobole, deluje protiglivično proti vsem dermatofitom, deluje protivnetno in spodbuja krvni obtok. Na temo uporabe smrekove smole v zdravstvene namene je bilo napisane že kar nekaj literature.

Za potrebe izdelave balzama za ustnice smo izkoristili čudovit dan, otvoritev solsticija in se odpravili na Pokljuko. Pokrajina je polna skritih naravnih čudes, tokrat pa je bila popestrena še s sveže zapadlo snežno odejo. Glavne besede, ki so zaznamovale ta dan so bile, sneg, mraz, sonce in smola.

Smolo smo iskali na smrekah, ki so poškodovane, ranjene saj je tam najlažje dostopna. Za nabiranje smo uporabili srednje oster nož, in ogromno volje. Nabiranje smole je namreč dolgotrajen postopek, ki terja tudi rahlo potrpežljivosti. Najlažje je nabirati srednje trdo smolo, saj se ta kasneje lažje raztopi ter obdeluje. Nabirali smo jo dokler nam je sonce omogočalo dnevno delovno svetlobo kar pa je zadostovalo zgolj za majhno papirnato vrečko smole.

Drugi korak po nabiranju smole je prefiltriranje le-te. To smo storili tako, da smo ji dodali prečiščeno domače olivno olje ter vse skupaj segrevali na vodni kopeli. Počasno segrevanje je trajalo toliko časa, da se je smola povsem raztopila. Raztopino smo prefiltrirali skozi sterilne gaze in jo prelili v čiste steklene kozarce.

Leave a Comment

Scroll to Top