Pridruži se nam na 9. in 10. DIVJEM taboru! www.divja.net

Vodič po izbiri zelišč za harmonične menstrualne cikle

Velikokrat si lahko svoje težave lajšamo same z zelišči iz domačega vrta. V tokratnem članku sem naredila pregled zelišč, ki delujejo blagodejno na težave pri menstruaciji, iz njih pa si sama lahko pripraviš tudi mešanico za intimno joni parno kopel. Zelišča delujejo počasneje kot sintetične spojine, tako, da je pri njih potrebno imeti določeno mero potrpežljivosti. Priporočam redno uporabo vsaj 3 mesece. 

Srečo imamo, da narava tako dobro poskrbi za nas, saj že na sosednjem travniku in domačem vrtu najdeš obilico rastlin, ki ti ob redni uporabi pomagajo vzpostaviti bolj harmoničen cikel. Če spadaš med nekaj tistih srečnic, ki imajo normalne cikle, brez bolečin, vnetij ali menopavznih simptomov pa si nego z zelišči privošči z namero negovanja tvojega božanskega portala in reproduktivnih organov.

Če si začetnica in so ti intimne joni parne kopeli neznane, preberi blog o tem, kaj intimna parna kopel sploh je, kako in kdaj jo pravilno izvajati. TUKAJ boš našla tudi druga najpogostejša vprašanja in odgovore o parnih kopelih in njihovi varni uporabi.

Pri izbiri zelišč bodi pozorna na lastnosti tvojega cikla.

Pri izbiri zelišč za parne kopeli, čaje ali druge pripravke, ki ti pomagajo harmonizirati tvoj cikel moraš biti pozorna na njihove lastnosti, saj nekatera lahko zaradi svojih učinkovin izzovejo prav nasproten učinek, kot bi si ga želela. Nekatera podaljšujejo cikel, druga ga krajšajo. Nekatera delujejo vlažilno, druga sušijo. V domači kuhinji boš verjetno našla kakšna zelišča, ki jih lahko uporabiš. Blagodejno na reproduktivne organe pa deluje že tudi sama para, brez zelišč. Če želiš pa lahko izbereš eno od že pripravljenih ekoloških mešanic, ki smo jih ustvarili pri DIVJI. Najdeš jih TUKAJ.

Za celostno izkušnjo raje izberi kombinacijo zelišč.

Velikokrat je bilo že dokazano, da rastline pogosto delujejo v sinergiji (lastnost ene, poveča učinek druge) in so tako skupaj bistveno bolj učinkovita kot vsako posamezno. 

Včasih kakšno zelišče deluje protivnetno, vendar zaradi tega izsušuje nožnico. V tem primeru je dobro, da imaš v kombinaciji s tem zeliščem še kakšno, ki deluje vlažilno. Mešanice zelišč se med sabo dopolnjujejo v lastnostih in tako ustvarijo harmonijo.

Vsaka ženska je posebna in ima svoje potrebe in težave, tako da sem v članku poskušala zajeti tiste, ki so se mi zdele najpogostejše. V nadaljevanju najdeš pregled zelišč glede na posebnosti tvojega cikla. 

Zelišča za harmonične cikle

Če nimaš posebnih težav in je tvoj cikel reden, brez bolečin, vnetij in drugih tegob, si ena izmed srečnic. Ne glede na to pa si privošči čas za obred negovanja svoje joni, da bo ostalo še naprej tako. Nega, ki si jo podariš s parno kopeljo te povabi v globjo povezanost s sabo, s sveto žensko energijo in odnosom do svoje spolne narave.

Za nego lahko izbereš kakšno od spodnjih zelišč iz svoje kuhinje, če bi želela že pripravljeno mešanico zelišč, pa lahko naročiš našo DIVJO mešanico SIJOČA.

Sivka (Lavandula angustifolia)

Uporabe sivke in njenega eteričnega olja sega daleč v zgodovino, saj so jo v svojih kopelih uporabljale že antične Rimljanke. Pri nas je bila znana v srednjeveški samostanski medicini po svojih možnostih lajšanja bolečin in pomirjanju. V angleški bolnišnici Hinchingbrooke so eterično olje dodajali kopelim za lajšanje nelagodja presredka po porodu. Učinkovalo je že po 3-5 dneh uporabe, brez stranskih učinkov. Sodobna znanost je dokazala tudi protivnetno, protibolečinsko in protiglivično delovanje. Pomirja tudi napenjanje.

Vrtnica (Rosa spp.)

Cvetovi vrtnice so nežni in tonirajo tkiva spolnih organov. Vrtnica je sproščujoča, čutna, pomirjujoča cvetlica, ki odpira srce. Vrtnica in njeni ekstrakti so izkazali še mnogo drugih dobrodelnih učinkov, kot je protibakterijsko in protivnetno delovanje ter zmanjšanje stresa in depresije. V eni izmed študij so ženske z bolečimi menstruacijami uživale 2 skodelici vrtničnega čaja 1 teden pred začetkom menstruacije. Tiste, ki so uživale ta čaj so po enem mesecu zdravljenja občutile manj menstrualnih bolečin, stiske, tesnobe in zaznanega stresa ter višji občutek dobrega počutja kot kontrolna skupina. Vsesplošno počutje, zmanjšanje bolečine, stiske in tesnobe so se v času študije še naprej izboljševali in so najboljši učinek dosegli po šestih mesecih.

Kopriva (Urtica dioica)

Kopriva je polna železa in pomaga uravnovesiti hormone. Pitje čaja iz kopriv je varno in koristno tudi med časom nosečnosti. Kopriva vsebuje več klorofila kot katera koli druga rastlina, dolg seznam mineralov in vitaminov pa vključuje kalcij, vitamin A, C, D in K, kalij, fosfor, železo in žveplo. Železo in klorofil še posebej pomagata pri tvorjenju krvi, ki pomaga pri rasti tvojega otroka. Visoka vsebnost kalcija lahko pomaga zmanjšati bolečino med porodom in po njem. Visoka vsebnost vitamina K lahko pomaga pri preprečevanju krvavitev po rojstvu. Kopriva je diuretik, tako pomaga tudi pri zmanjševanju oteklin in napihnjenosti. Čaj pij v dopoldanskem in zgodnjem popoldanskem času in ne zvečer. 

Kopriva je galaktagog (spodbuja produkcijo materinega mleka), zato je več kot dobrodošla tudi v poporodnem obdobju. Uporaba koprive zmanjšuje hemoroide, tako v nosečnosti kot po porodu, krepi krvne žile ter ohranja arterijsko elastičnost.

Navadni pelin (Artemisia vulgaris)

Podpira ženski lunin ciklus oziroma naravni menstrualni ritem. Je maternični tonik, ki se uporablja za krepitev in poživitev ženskega reproduktivnega sistema. Spodbuja pretok krvi v medenično območje, zlasti maternico. Uporablja se za uravnavanje menstrualnega cikla in pri odsotnih menstruacijah. Grenčice v njem spodbujajo počasno prebavo, lajšajo zaprtje in napenjanje. Znan je tudi kot blag tonik in pomirjevalo živčnega sistema.

Zelišča, ki ti bodo v pomoč pri pogostih vnetjih in infekcijah

Infekcije in vnetja odražajo porušeno bakterijsko vaginalno floro, kar lahko izhaja iz različnih vzrokov. Na človeka gledam kot na zapleten organizem in pogosto je za vzrok bolezni težko najti le enega. Človek kot holistično bitje mora za svojo optimalno zdravje prav tako izbrati celostno zdrav način življenja. Začne se pri mentalnem in čustvenem ravnovesju, kar je posledično močno povezano z zdravo hrano in časom ter skrbjo zase. 

Vaginalna vnetja in infekcije so pogosto povezane s prekomernim vnosom sladkorjev, alergijami na hrano, kontracepcijskimi tabletami, kemoterapijo, antibiotičnimi terapijami in sladkorno boleznijo. Na energetskem nivoju lahko na ponavljajoče okužbe vpliva čustvena stiska v odnosih ter težave pri iskanju in ohranjanju ravnovesja v življenju. 

V primeru, da se spopadaš s ponavljajočimi okužbami nožnice, bi ti priporočala, da med menstruacijo ne uporabljaš umetnih odišavljenih vložkov ali tamponov. Tamponi vsak mesec izsušijo nožnico ter tako porušijo vaginalno floro, ki je normalno prisotna. Za zaščito med ciklom raje izberi 100% ekološke bombažne vložke, pralne vložke ali menstrualno skodelico.

Pri DIVJI smo za ženske, ki se spopadajo v pogostimi vnetji oblikovali SONČNO mešanico.

Origano ali dobra misel (Origanum vulgare)

Posebna moč origana je v njegovem antioksidativnem delovanju. Poseduje tudi dokazane protibakterijske, protiglivične in protivirusne lastnosti, zato je več kot dobrodošel pri zdravljenju vnetij. Eterično olje uniči do 70% glivic Candide albicans. To je glivica, ki v 80-90% povzroči glivično okužbo nožnice. Dokazano je bilo sinergistično protivnetno delovanje s timijanom. V ljudski medicini se je uporabljal za blaženje menstrualnih krčev. Tradicionalna kitajska medicina (v nadaljevanju TKM) ga uvršča k elementu ognja, kar pomeni, da je eno od tistih zelišč, ki nas ogreje.

Rožmarin (Rosmarinus officinalis)

Rožmarin povečuje prekrvavitev reproduktivnih organov, pomaga pri čiščenju stare krvi in ​​tekočin, ki so se nabrale vzdolž maternične stene ter spodbuja menstruacijo. Deluje protiglivično, protibakterijsko in protivirusno. Ugotovili so, da se rožmarin glede na njegovo rastišče pojavlja v 4 različnih kemotipih (različne kemijske strukture v njegovi zgradbi). Največjo sposobnost povečanja prekrvavitve je dokazal kemotip 1,8-cineol, ki raste v Severni Afriki. Ta tip je najboljše izbrati za pomoč pri bolečih menstruacijah. V TKM rožmarin aktivira CHI in nas ogreje.

Žajbelj (Salvia officinalis)

Latinsko ime žajblja izhaja iz besede salvare, kar pomeni zdraviti, rešiti. Njegovo eterično olje je v raziskavah izkazalo protibakterijsko, protivirusno in protiglivično delovanje. Deluje tudi adstringentno, kar pomeni, da krči. Zaradi tega se lahko uporablja pri premočnih menstruacijah ter belem toku. Odlično deluje na ženske reproduktivne organe, saj ureja menstruacijo in krepi maternico. V pomoč je pri svetlo rdečih krvavitvah, prezgodnji menstruaciji in trebušnih krčih. Kontraindiciran je v nosečnosti, zaradi tujona. V pomoč bo tudi pri vročinskih oblivih v meni, saj vzpodbuja izločanje estrogena. Pri intimnih parnih kopelih ga je priporočljivo uporabiti s kakšno od rastlin, ki vlažijo.

Ognjič (Calendula officinalis)

Ognjič je že od nekdaj priljubljeno domače zdravilo. Deluje protivnetno in pomaga pospešiti celjenje ran. Čaj iz cvetnih lističev pospeši prekrvavitev in ob rednem uživanju lahko olajša krčne žile. Raziskave kažejo, da je ognjič lahko učinkovit pri zdravljenju pleničnega izpuščaja, ran, glivičnih okužbah nožnice in drugih težavah s kožo. 

Zelišča v menopavzi

Simptomi menopavze nastopijo par mesecev ali celo let, preden ženska izgubi menstruacijo. To obdobje se imenuje perimenopavza. Perimenopavza traja do menopavze, to je do točke, ko jajčniki nehajo izločati jajčeca. V zadnjih 1-2 letih perimenopavze raven estrogena pade, kar povzroči simptome kot so vročični oblivi, nočna potenja, spremembe razpoloženja in suha nožnica. Ti simptomi povprečno trajajo 4 leta, 1 od 10 žensk pa jih občuti celo 12 let. 

Ženska je v menopavzi, ko nima menstruacije najmanj eno leto. V menopavznem obdobju izbiramo zelišča, ki hladijo, vlažijo in tonirajo vaginalna tkiva.

Pri DIVJI smo za ženske, ki se spopadajo s simptomi menopavze oblikovali OČARLJIVO mešanico.

Črna detelja (Trifolium pratensis)

Črna detelja vsebuje izoflavone, ki spadajo med fitoestrogeni. Ti imajo podobno kemijsko strukturo kot estrogen, ženski hormon, ki z menopavzo upada. Tako pomagajo lajšati simptome menopavze kot so vročinski oblivi in nočno znojenje, vplivali pa bi naj tudi na manjšo izgubo kostne gostote. Ena od študij na živalih je pokazala, da črna detelja pomaga zmanjšati staranje kože s povečanjem ravni kolagena. Upad kolagena je povezan z tanjšanjem nožničnega tkiva, izgubo čvrstosti in elastičnosti ter suhost nožnice med menopavzo.

Melisa (Melissa officinalis)

Melisa se v obdobju menopavze lahko uporablja za motnje nespečnosti, spremembe razpoloženja in težavah s prebavo. Listi in mladi cvetoči poganjki delujejo antibakterijsko, spazmolitično, protivirusno, pomirjevalno in tonirajo. Zunanje je izkazala učinke proti virusu herpesa. Rastlino moramo nabirati tik pred cvetenjem. Eterično olje vsebuje citral in citronelo, ki delujeta pomirjujoče na centralni živčni sistem in sta močna spazmolitika, tako da je melisa priporočljiva tudi, če se spopadaš z menstrualnimi krči.

Baldrijan (Valeriana officinalis)

Korenina baldrijana ima blagodejne učinke za zdravljenje nespečnosti, tesnobe, in stresa.  V raziskavi je izkazal učinkovitost pri blaženju vročinskih oblivov med menopavzo. Pri njegovi uporabi je potrebna previdnost, saj lahko povzroči neželeno zaspanost, zato je najboljše, da si privoščite skodelico čaja pred spanjem. Ko ga uporabljamo se je potrebno izogibati alkoholu in drugim pomirjevalom.

Zelišča pri bolečih ciklih in izrazitih PMS simptomih

Menstruacija je na slabem slovesu velikokrat zaradi bolečin, ki jo spremljajo. Pri bolečih menstruacijah pa je osnovna stvar, na katero včasih pozabiš ta, da piješ dovolj vode. S tem je tvoja kri redkejša in manjkrat pride do strdkov, ki lahko povzročajo bolečine pri prehodu. Intimna parna kopel ti pri tem pomaga tako, da z vročino, ki prodira do tvojih reproduktivnih organov poveča prekrvavitev le-teh. Tudi to olajša prehod krvi, blagodejno pa delujejo tudi topli obkladki na predelu rodil. Zelišča, ki jih izberemo pri bolečih menstruacijah so tista, ki redčijo kri, povečujejo prekrvavitev ter delujejo protivnetno in protibolečinsko.

Pri DIVJI smo za boleče menstruacije in lajšanje PMS simptomov ustvarili SPROŠČENO mešanico.

Bazilika (Ocimum basilicum)

Deluje blagodejno na boleče menstruacije zaradi evgenola in estragola, ki ju vsebuje. V eni od raziskav se je evgenol pri zlepljanju trombocitov izkazal enako ali celo bolj učinkovit od acetilsalicilne kisline (Aspirin). Potrdili so tudi pomirjanje krčev in blaženje občutka napihnjenosti. Novejše raziskave so potrdile tudi protivnetno delovanje. In vitro raziskave so dokazale protivirusno delovanje proti virusu herpesa, na katerega učinkujeta antioksidanta urzolna kislina in apigenin. Bazilika pa mesto najde tudi med afrodiziaki 😉

Kamilica (Matricaria recutita)

Kamilični čaj olajša krče, povezane z menstruacijo. Čaj pomaga tudi pri uravnavanju delovanja dopamina in serotonina, kar pomaga izboljšati počutje in zmanjšati depresijo. V raziskavah se je njeno eterično olje izkazalo tudi kot močno protivnetno, s sproščujočimi lastnostmi, kar blagodejno vpliva na menstrualne krče in PMS simptome.Meta (Mentha spp.)

Izberemo mete, ki vsebujejo največ mentola. To sta poprova meta (Mentha piperita) in klasasta meta (Mentha spicata). Mentol mehča gladke mišice in s tem blaži bolečine in omogoča lažji prehod krvi. Prav tako dokazano deluje tudi spazmolitično – blaži krče.

Kumina (Carum carvi)

Kuminov čaj se priporoča za sproščanje materničnih krčev. Sprošča tudi gladke mišice in s tem olajša popadke in porod. Med dojenjem spodbuja tvorbo mleka. Če imaš med menstruacijo močne krvavitve jo raje izpusti, saj jih kumina zna še dodatno okrepiti. 

Zmenki z luno

Zmenki z luno

Deljenolistna srčnica (Leonurus cardiaca)

Rastlina se je v preteklosti uporabljala kot kardiotonik (zdravilo, ki krepi kontrakcije srca) in za zdravljenje ginekoloških težav (kot so amenoreja – izostanek menstruacij, dismenoreja – boleče menstruacije, anksioznost v menopavzi ali poporodna depresija). Povečuje tonus maternice in blaži krče. Spodbuja menstruacijo, zato se odsvetuje ženskam s kratkimi in močnimi cikli in je hkrati dobrodošla pri tistih, ki imate dolge cikle. Dobrodošla je tudi pri simptomih menopavze, saj ugodno vpliva na vročinske oblive, zadrževanje vode in spremembe razpoloženja.

Olja, bogata z gama linolensko kislino

Na redčenje krvi dobro vplivajo tudi prehranski dodatki z obilico gama linolenske kisline (GLA), ki dokazano učinkovito preprečuje strdke. Olja, najbolj bogata z GLA sta iz semen svetlina (Oenothera biennis) in borage (Borago officinalis). V eni izmed študij, ki je raziskovala vpliv GLA na pojav predmenstrualnih simptomov se je pokazalo signifikantno izboljšanje pri uživanju 2g dodatkov na dan (v 1g kapsuli je bilo 210 mg GLA, 175 mg oleinske kisline, 345 mg linolenske kisline, 250mg drugih nenasičenih maščobnih kislin in 20mg vitamina E). Preiskovanke so s kuro začele na 15. dan cikla in jo uživale 2 tedna. Uživanje gama linolenske kisline v kombinaciji z eikozapentanojsko kislino je prav tako omililo bolezenske znake pri 90 odstotkih žensk z endometriozo.  

Zelišča za zmanjšanje krvavitev

V taoizmu menstrualna kri predstavlja temeljno energijo pri ženski. Za ohranitev mladostnega telesa in duha naj se ženska vseskozi trudi ohranjati zdrav libido ter se nauči  ohraniti čim več energije med menstruiranjem. Prvi korak k temu je, da spremljaš svoj menstrualni cikel in tako veš, kdaj pričakovati menstruacijo. Pomembno je, da se naučiš slediti toku svoje energije, ki je najmanjša med samo menstruacijo. V tem obdobju si je zato priporočeno vzeti čas za počitek in se odklopiti od vseh dejavnikov, ki ti jemljejo energijo. V taoističnih naukih boš našla veliko vaj, kako ohranjati vrelec energije CHI s praksami kot so masaža prsi, vaje z joni jajčki ter uravnotežena prehrana. Če so tvoje krvavitve močne pa ti za celosten pristop pri tem lahko priskočijo na pomoč tudi zelišča. Če te zanima več o teh praksah, negovanju svoje energije in bi rada podrobneje raziskala, kaj se dogaja v tvojem ciklu s hormoni, ti toplo priporočam knjigo Rdeča zarja.

Pri DIVJI smo za zmanjšanje krvavitev in podaljšanje ciklov (če imaš cikel krajši od 28 dni) oblikovale HARMONIČNO mešanico.

Rman (Achillea millefolium)

Rman je eno od najstarejših in najpogosteje uporabljenih zdravilnih zelišč. Tradicionalno so ga uporabljali za pomoč pri porodu. Rman pospeši prekrvavitev, deluje adstringentno (krči tkiva), zaustavlja prekomerni tok krvi in s tem uravnava močne menstruacije. Deluje blagodejno na detoksifikacijo in potenje, krepi tonus tkiv in jih hkrati sprošča. Dobrodošel je pri regulaciji menstrualnega cikla, stimulira jajčnike in pomaga sprožiti menstruacijo. Uporablja se tudi pri napenjanju in drugih težavah prebavnega trakta.

Navadni plešec (Capsella bursa-pastoris)

Plešec je tista rožica, ki je že skoraj pozabljena. Če ste bili pozorni, ste ga morda kdaj zagledali na travniku in vam je prirasel k srcu, zaradi njegovih ljubkih srčastih listkov. Tradicionalno se plešec uporablja za zaustavljanje zunanjih in notranjih krvavitev. Od nekdaj je poznan tudi po zmanjševanju krvavitev pri menstruacijah, kar dokazujejo tudi nedavne raziskave ter pomemben pri zmanjševanju krvavitev po porodu ali splavu. Deluje protivnetno.

 

Upam, da sem te s člankom navdušila nad vsemi skritimi lastnostmi naših divjih rastlin. Spomni se na njih, ko boš naslednjič na travniku in jih naberi za tvojo domačo lekarno.

Ostani sijoča,

Iva

Leave a Comment

Scroll to Top