Pridruži se nam na 9. in 10. DIVJEM taboru! www.divja.net

Smeh je pol zdravja! Ga imaš?

Si eden/ena izmed tistih, ki se veliko smeji v dobri družbi ali se celo krohotaš sam/a ob kakšni lastni napaki ali smešni novici? Ali si nemara ta, ki bi se rad/a veselila več, pa kar ne veš kako? V spodnjih vrsticah bi te rada spomnila kako zdravilna sta smeh in iskreno igrivo veselje ter zakaj se smeh brez razloga splača vsakodnevno izbrati in vaditi. 

Ko življenje vidimo pozitivno, lahko opazimo ogromno razlogov za (na)smeh. Več takih trenutkov kot doživimo in ozavestimo, več jih opazimo in privlačimo. Vsak se počuti dobro po tem, ko ga nekaj od srca nasmeji. Smeh nas sprosti, napolni z energijo ter zanosom in nas z nalezljivostjo hitro medsebojno poveže. V trenutkih veselja pozabimo na stres in v nas znova zažarijo naši potenciali.

Smeh prav tako prinaša številne zdravstvene učinke na naše telo; niža krvni pritisk, prevetri pljuča in telo napolni s kisikom, poveča proizvodnjo antistresnih hormonov, endorfinov ter serototnina, izboljša spanec, …, ampak ti najlepši učinki so po mojem mnenju drugi. Srčnejše povezovanje med ljudmi, dobra volja, zadovoljstvo s samim sabo, večje sprejemanje, lahkotnejše delovanje ter zavedanje, da imamo možnost izbire s katerega kota bomo opazovali, reagirali in ustvarjali naše življenje.

Prepogosto pozabljamo, kako zelo dostopno nam je vse zgoraj našteto. Kot družba se smejimo bore malo čeprav imamo vsi v sebi svojo razigrano veselo različico. Pozabljamo na priložnosti, ki si jih lahko ustvarjamo, da bi privabili več veselja v naše dni. Večer s prijatelji, ogled komedije, branje vicev, gledanje smešnic ali stand-up-a … vse to deluje. Ampak deluje le do določene mere, saj sta v naštetih primerih smeh in veselje pogojena z zunanjimi dejavniki. Nekdo ali nekaj nas nasmeje -potrebujemo družbo, vic, smešen pripetljaj.

Obstajajo pa tudi načini, kjer vadimo smejanje brez razloga, brez mentalnih razlag, brez pogojev, kar tako, ker lahko. Lahko se na primer odločite, da se boste vsak dan pod sprho nekaj minut smejali. Za hec, za rezvedritev. Lahko začnete potiho, da se navadite svojega glasu, potem pa raziskujete kaj vse se rodi iz njega in kaj vam prinaša prijeten občutek. Lahko poskusite tudi v avtu na poti v službo ali na sprehodu s telefonom (z izključenim zvokom 😉 prislonjenim na uho. Morda deluje kot prismuknjena ideja, a le, če preverite, si boste lahko dokazali, da ste se zmožni izredno razvedriti in nasmejati tudi sami. Večkrat kot ta izziv ponovimo, lažje, udobneje in zabavneje bo. To sem sama že večkrat preverila.

Saj veste, da lahko telo prelisičiš in se samo že ob igranju, da si srečen, nagajiv, navdušen, pogumen, sexi… vse to zares zgodi? Prav tako deluje obratno, če se mrščiš, grbančiš in jamraš, ti bo telo verjelo in ustvarjalo stresne hormone. Možgani namreč ne ločijo med igranim ali pristnim vedenjem, oni le reagirajo in sprožijo situaciji primerne procese. V primeru smeha nas od znotraj zalijejo s čudovitim koktajlom hormonov, ki nas nadvse podpirajo in pomlajujejo.

Za tiste, ki vam samostojna raziskovanja ne ležijo, obstaja skupinska vadba, kjer se naučiš smejati brez razloga. Na jogi smeha vadimo veselje preko igrivih smejalnih in dihalnih vaj, nevodenega plesa, govorice gibberish oziroma žlobudravščine in s sproščanjem. Tako spomnimo naša telesa, da je vir radosti v nas zmeraj prisoten. Ker treniramo veselje in smeh, se telo kmalu z navdušenjem odziva na mnoge priložnosti, da ju aktivira. Kako dobro, kajne?! Pomisli, kakšni bi bili tvoji dnevi, če bi bil/a (še bolj) otroško radoživ/a in nasmejan/a.

 

Za konec pa še antropološki pripis….

Da je smeh univerzalen jezik vemo vsi. Poznajo ga vse kulture, čeprav ga vedno pogojujejo specifične socialne norme in tabuji. Antropologi so na primer opisali za nas morda bizaren način pojava smeha med Inuiti na Grenlandiji. Tam je bil smeh včasih edini način presojanja spora med nasprotniki, celo v primeru umora. Razsodba je potekala tako, da sta se morala obtoženec in ‘tožilec’ žaliti na šaljiv način, zmagal pa je preprosto tisti, ki je nasmejal večji del skupščine.

Znate tudi vi uporabiti veselje v stresnih situacijah in z njim razelektriti ozračje?

Upam, da ste prikimali in da so vaši dnevi polni iskrivega veselja in nalezljivega zadovoljstva.

Leave a Comment

Scroll to Top