fbpx
Pridruži se nam na 9. in 10. DIVJEM taboru! www.divja.net

Alkimija hvaležnosti – poznate moč zavestne hvaležnosti?

Kolikokrat dnevno izrečete besedo HVALA? Ali veste? Lahko vsaj približno ugibate? In kolikokrat dnevno je vaš HVALA polno zavesten, ne le avtomatičen, vljuden ali prijazen odziv?

Verjetno vsi poznamo tisti prežemajoči občutek, ko se čas malo ustavi in začutimo, da smo za določeno stvar, človeka ali trenutek posebej hvaležni ali ganjeni. Ko nas nekdo preseneti s preprosto srčnostjo, ki je nismo pričakovali. Ko se nam izpolni želja. Ko je naša resničnost še posebej bogata oziroma kot radi rečemo, ko nam je toplo pri srcu.

Se tak občutek pojavi pogosto?

Intuicija mi govori, da pri večini ne oziroma premalokrat. Živimo v družbi obilja in veliko stvari doživljamo kot samoumevne. Vedno imamo dostop do hrane, elektrike, vode, zdravniške oskrbe. Dihamo precej čist zrak. Svobodno si izbiramo partnerje, oblačila, hobije, knjige, potovanja, izobraževanja in tečaje, ki nas podpirajo in veselijo. Čudovito naravo imamo relativno blizu in prizanešeno nam je z velikimi okoljskimi katastrofami. Precej samoumevno se nam zdi, da se na ulici počutimo varne. Samoumevno, da naši odpadki, potem ko zapustijo naš dom, postanejo skrb in odgovornost nekoga drugega. Podobno bi lahko naštevala še in še.

Vidite, kam pes taco moli? Neskončno razlogov imamo za hvaležnost. Od velikih do zelo majhnih.

Da hvaležnost ne bi ostala naključje ali posledica po doživljanju stiske, bi vas rada v tem članku spomnila, da se zanjo izplača odločiti in jo zavestno izbirati. Znova in znova. Saj pravzaprav deluje kot mišica, ki jo je z vajo preprosto učvrstiti in tako nam vse bolje služi. Večkrat ko prepoznamo, da nam nekaj pomeni veliko, nam nariše nasmeh ali nas spodbudi k napredku, več takih stvari bomo začeli opažati okoli sebe. Saj ste že slišali, da vaše stališče ustvarja vašo resničnost, in ne obratno, kajne? Torej, večkrat ko boste v svoji resničnosti prepoznali čudovite stvari in ljudi, bolj boste uglašeni  z njihovo esenco. Ne govorim, da bo te energije okoli vas naenkrat več, ne, ne nujno, ampak da boste naenkrat obilje, ki vas obkroža, začeli opažati.

In kaj lahko vsak izmed nas naredi, da natrenira ‘mišico’ hvaležnosti?

Vsak lahko najde svoje načine, ki bodo najbolj plodno ustvarili več tega, za kar ste in želite biti hvaležni. Zame čudovito delujeta dva ritualčka, ki ju spodaj delim z vami.

Kaj je za vas darilo danes?

Večkrat dnevno lahko zavestno ustavite tok misli, se fizično ustavite, globoko vdihnete in se preprosto vprašate, katere stvari so bile danes za vas že darilo. Samo ozavestite, brez razglabljanj, zakaj, kdo, kje.

Sprejmite, se zahvalite. In ponovite, kolikokrat želite. Kmalu boste iz morebitnega začetnega obotavljanja oziroma iz prepoznavanja le najočitnejših daril, ki se vam molijo pred nos, našli veliko več razlogov za hvaležnost. Če želite stopiti še korak dlje, se vprašajte še, kako je lahko še boljše oz. kako lahko dobite še več tega …, in se prepustite prejemanju brez iskanja odgovora.  

Dnevni ritual hvaležnosti?

Čudovita ideja je tudi dnevni ritual s posebno škatlo ali stekleno vazo hvaležnosti. Zdaj, na začetku leta, je idealen čas za začetek. Vsak dan pred spanjem si vzamemo nekaj minut, da se povežemo s seboj in na listek zapišemo stvari za katere smo hvaležni. Listek prepognemo in shranimo v škatli/vazi, ki je postavljena na vidnem mestu v naši sobi. Tako imamo vedno na vidiku obilico razlogov za hvaležnost, kadarkoli jih potrebujemo. Lahko pa se na primer odločimo, da škatle ne bomo odpirali do konca meseca ali leta, s čimer ustvarimo krasen dan, ko se odločimo prebrati vse listke in se okopati v občutku sreče in veličastnosti življenja. 

Ta ritual lahko izvajamo na splošno in zase, če pa želimo posebej podkrepiti določeno področje življenja, lahko naredimo le vazo ‘hvaležnic’ za partnerstvo, za družino, za posel, za zdravje …za karkoli, kar si želite, da zraste. Lahko tudi vazo polnite vsi v družini in si spet zagotovite nepozaben dan, ko skupaj razkrijete vsebino vaših src celega leta.

Hvaležni smo lahko za karkoli!

Če vam je ideja o zavestni hvaležnosti privlačna, si lahko za konec preberete še nekaj mojih primerov, ki jih delim za navdih. Hvaležni smo lahko za karkoli! Tudi neprijetne situacije zmeraj nosijo možnost za uvid, rast, premik naprej.

Hvala ptičkom, ki prihajate na naš balkon, da si lahko napasem oči in občutim lahkotnost v vaši igri.

Vesela za današnjega gosta, ki je tako prijeten, sproščen in uvideven, da komaj čakam še več takih obiskov.

Hvaležna za vse udeležence joge smeha, vsakič znova, da si pustijo doživljati lepote lastnega bitja, da zaupajo meni in sebi in si dovolijo biti veselje in orgazmičnost, ki so. Hvaležna za navdih!

Hvaležna za vse negovalne, srčne, zabavne stvari in ljudi, ki so že ali šele prihajajo k meni.

Hvala za krasne melodije, ki jih kar naprej odkrivam in me premaknejo, da zaplešem in mehčam svoje telo.

Hvala zvezdam, ‘pravemu času’ in meni, da sem še kar polna navdiha in se veselim tega, kar prihaja.

Hvaležna, da sem se naučila živeti v vprašanju. Res paše … kako je lahko še boljše kot to? Hvaležna, da se toliko bolj zavedam svoje moči in odgovornosti, ki jo imam z izbiranjem.

Hvala M, da me spominjaš, kako si zaslužim biti ljubljena.

Uaaaaa, hvaležna za pogum in jasnost, ki danes gnezdita v meni!

Vesela za neskončno obilje in vero, s katero sem obdarjena že dolgo.

Oh, spet me je nekdo prijetno presenetil z brezpogojno dobroto! 

Hvaležna, da je bilo včeraj ponoči nebo jasno in sem po dolgem času opazovala vse te lučkice zvezdice.

Mmmm, srečkica jaz, spet sem dobila ta domači ajvar iz Makedonije … kako se vedno spomnijo, da ga imam rada.

Hvaležna vrstam na blagajni, ki me spomnijo, da skozi življenje nočem hiteti.

Hvala za ogledalo in potrpežljivost, ko padem v svoje zgodbe.

Drage moje, kako ste čudovite in pogumne, hvala, da sem vam lahko priča!

Hvaležna za drevesa, da se lahko vedno s kom objemam. Hvaležna za morje in obzorje v vseh letnih časih. Hihi, spet sem slana. 🙂

Hvaležna, da vse bolj vidim, kje se zatikam, da že slutim spremembo ali pa že znam izbrati drugače.

Hvala, da te lahko občudujem.

Hvala, hvala, hvala … naj pride še! Koliko še lahko prejmem? Dobrodošlo!

Hvala za branje. 

Leave a Comment

Scroll to Top