fbpx
Pridruži se nam na 9. in 10. DIVJEM taboru! www.divja.net

Veganski sladoled s smrekovimi vršički

Ta veganska sladica je nekaj najboljšega in najhitrejšega kar si lahko zamislite. Razveselila vas bo v vročih pomladnih in poletnih dneh.

Super novica je, da zanjo ne potrebujete aparata za sladoled, temveč le navaden multipraktik. Brez dvoma pa je sladoled mnogo boljši, kot  veganski sladoledi, ki jih dobite v trgovini. Z okusi se lahko igrate, baza pa ostaja vedno enaka. 

Jaz sem času in naravi primerno naredila sladoled s smrekovimi vršički, ki je izpadel odlično. Naredila sem tudi lešnikov sladoled z dodatkom DIVJE Leške in čokoladnega z dodatkom kakava. 

Smrekovi vršički so kiselkastega gozdnega okusa in vsebujejo veliko C vitamina. So vsestransko uporabni kot dodatek v solate, sladice, lahko pa se igrate in izumite kak svoj recept. Če si jih želite shraniti za kasnejšnjo rabo jih lahko sveže zamrznete ali posušite za čaj. Dobro poznan je tudi sirup s smrekovimi vršički, ki je odlično prehransko dopolnilo v hladnejši polovici leta. 

Ko nabirate smrekove vršičke izberite starejša drevesa, če nabirate z mlajših pa nikoli ne odtrgajte vrhnjega vršička. Na enem drevesu ne naberite več kot 20% vršičkov.

Sladoled s smrekovimi vršički

Količina za 4-5 kepic sladoleda:

  • 400 ml oz ena konzerva kokosovega mleka
  • 1 skodelica rastlinskega napitka po izbiri (jaz sem uporabila ovsen napitek)
  • 4 veliki medjool datlji ali drugo sladilo po izbiri (med, agavin sirup)
  • ščepec soli
  • ½ skodelice sveže nabranih smrekovih vršičkov
  • opcijsko 1,5 čajne žličke vanilijevega ekstrakta (priporočam, če delaš čokoladni ali lešnikov sladoled)

Postopek:

V mikser daš ½ skodelice svežih smrekovih vršičkov – če na okus nisi navajen/a, lahko za prvič dodaš tudi kaj manj in vidiš kako ti bo všeč. Dodaš skodelico rastlinskega napitka, datlje (sladilo) in ščep soli in zmiksaš v gladko pasto. Po tem, ko dobiš gladko pasto dodaš še konzervo kokosovega mleka in daš ponovno na mikser. Zmiksaš. Če imaš aparat za sladoled maso vliješ not in slediš navodilu za uporabo. Če nimaš aparata vliješ maso v modelčke za led ali v kakšno drugo posodo, ki ni previsoka in daš zamrznit. Ko je masa zamrznjena jo vzameš ven in daš količino, ki jo nameravaš pojesti še enkrat v multipraktik zmlet do kremastega 🙂 Po sladoledu lahko posuješ še čokoladne ostružke ali čokoladni preliv. To je vse! Uživaj pri sladkanju 🙂

Za druge okuse uporabiš enako bazo, brez smrekovih vršičkov in dodaš:

  • Za lešnikov sladoled dodaš ¼ skodelice Leške.
  • Za arašidov sladoled dodaš ¼ skodelice arašidovega masla.
  • Za kavni sladoled dodaš 2 čajni žlički navadne ali brezkofeinske instant kave.
  • Za čokoladni sladoled dodaš nesladkan kakav.

Leave a Comment

Scroll to Top