Pridruži se nam na 9. in 10. DIVJEM taboru! www.divja.net

Prednosti in užitki intimnih parnih kopeli

Zadnje tedne se je za naš ženski oddih rojevala prav posebna razvajalna poslastica. Med bogatim programom z delavnicami smo ženskam v prostem času ponudile možnost finskega in indijskega savnanja, preizkušanja različnih obraznih mask, pilinga in naravnih vonjav. In da bi bile izkušnje res edinstvene, sva se z Ivo odločili vključiti tudi parne kopeli za naše nožnice. 

Ja prav ste prebrali. Morda se sliši kot neka nova modna muha, a pravzaprav je ta zdravilna praksa poznana iz različnih koncev sveta že stoletja. Ker z Ivo na tržišču nisva našli ekoloških zeliščnih mešanic za pripravo parne kopeli, sva se odločili, da to raziščeva in jih pripraviva za vse udeleženke. 

Iz ideje o preprosti pripravi ene osnovne mešanice je Ivo zajel pravi raziskovalni val in pripravila je kar nekaj receptov za specifična stanja in menstrualne izzive s katerimi se ženske srečujemo tekom svojega cikla. Tako je DIVJA bogatejša za kar pet novih ekoloških mešanic zelišč, tako da lahko vsaka ženska izbere pravo zase.

Sama sem prevzela hvaležno vlogo, da vse preizkusim in kritično ocenim :), tako da sem v kratkem obdobju večkrat zadovoljno sedela nad paro in obenem srkala čaj iz istih zelišč. Potem so mešanice preizkusile tudi udeleženke našega dogodka. Mmmm zgodaj zjutraj pred programom, pa ob kaminu in ob pavzah, pa zvečer… vse so preizkusile in podprle svoje nožnice, maternico in si namenile umirjen, sproščen čas s sabo (ena je celo umirila prehlajen mehur). 

Zeliščne mešanice so tako prestale nosečnost v obliki ideje, kreativen porod in poporodne krče s preizkušanjem ter končnim spreminjanjem, poimenovanja ter prve oblekice (nalepke), firbčne obiske (prve uporabnice) in zdaj so tu, da zaživijo za vse nas ženske. 

Da bo vabilo v ta negovalni obred kar se da jasen in vabljiv, pišem te vrstice. Naslovila bom osnovna vprašanja in vam približala prednosti parnega negovanja intimnih predelov. Važno je namreč vedeti zakaj nekaj početi in kako.

Torej, kaj sploh je intimna parna kopel?

Zeliščna parna kopel je starodaven način negovanja, kjer z uporabo globoko prodorne zeliščne pare svoji nožnici in spolnim organom nudimo podporo, zdravljenje in ljubečo pozornost. Topli zeliščni hlapi prenašajo zdravilne rastlinske esence v globino telesnih tkiv in organov. To podpira maternico pri sproščanju stoječe krvi, ki se nabere na maternični sluznici, očisti odvečno sluz in poveča prekrvavitev spolnih organov. 

Izbrana zelišča oz. mešanica podprejo specifična stanja v katerih je vaše telo. Zeliščno parno kopel se tako uporablja za harmonizacijo menstrualnega cikla (tudi v menopavzi), krepitvi plodnosti, podpori libida, tradicionalno pa je del poporodne nege nove matere.

Parna kopel pomaga tudi pri energetskem čiščenju nožnice, jajčnikov in maternice. Zavestna prisotnost in nega, ki si jo podarimo s tem ritualom nas povabi v globljo povezanost s sabo, s sveto žensko energijo ter in z odnosom do svoje seksualnosti. 

V preteklosti so ženske sedele tudi nad toplimi kamni, žerjavico ali ognjem, kamor so dodale vodo, zelišča ali olja. Glede na sredstvo, ki so ga uporabile, je to povzročilo paro ali dim. 

Na internetu ali v literaturi lahko zasledimo tudi izraz joni ali yoni parna kopel. Za tiste, ki ne veste, joni je sanskrtska beseda za božanski portal v nožnico, maternico. V slovenščini in mnogih drugih jezikih ni besede, ki bi se že etimološko poklonila svetosti tega dela telesa. Večinoma uporabljamo medicinske, otroške ali pa vulgarne izraze in zato se je verjetno uporaba pozitivno naravnane besede joni razširila tudi izven konteksta Indijske kulture.

Kakšno podporo mi lahko nudi zeliščna parna kopel?

Maternica je organ z lastnim mehanizmom čiščenja, a zaradi danes tako pogostih izzivov z menstrualnim ciklom in nezdravimi spolnimi organi tudi njej koristi podpora. Negovanje nožnice z zeliščno paro ima mnogo prednosti. Najbolj splošna in hitra je prijeten občutek sproščanja in umirjenosti.

 Sicer pa parno kopel redno uporabljamo za:

 • spodbujanje zdravega in uravnanega menstrualnega cikla ter krvavljenja

 • sproščanje simptomov PMS, bolečih menstruacij in krčev

 • zdravljenje endometrioze, cist na jajčnikih, miomov, boleče maternice, hemoroidov 

 • uravnavanje hormonov in počutja

 • krepitev plodnosti in libida  

 • lajšanje infekcij, preprečevanje neprijetnega vonja

 • hitrejše poporodno okrevanje 

 • toniranje in celjenje vaginalnih tkiv

 • povečanje naravne vlažnosti nožnice

 • lajšanje zakrčenosti, bolečega spolnega odnosa

 • fizično in čustveno zdravljenje po splavu

 • energetsko sproščanje travm, spuščanje preteklih partnerjev in zastalih čustev

 • povezovanje in zdravljenje z našimi prednicami 

 • povezovanje s sveto žensko energijo
 
 

Kdaj je najboljši čas za intimno parno kopel?

Parna kopel se lahko izvaja parkrat na mesec, najbolje nekaj dni pred in po menstruaciji. Pogostost uporabe je odvisna od ženske do ženske oziroma njenega namena.

Parna kopel dva ali tri zaporedne dni pred menstruacijo lahko pomaga pri uravnavanju časa menstruacije in sproščanju endometrija (maternične sluznice). Vpliva na moč krčenja maternice in preprečuje krče. Parna kopel po koncu menstruacije lahko pomaga pri sproščanju ostankov krvi in pomaga uravnotežiti energijo po končanem ciklu. Prav tako je to toniranje in hranjenje maternice. Ob težavah z miomi, cistami in / ali endometriozo se lahko parno kopel izvaja tudi enkrat ali celo dvakrat na teden. 

Pri glivičnih okužbah in bakterijski vaginiozi, lahko največ dva tedna parno kopel izvajamo vsakodnevno 10 minut (ne med ovulacijo in menstruacijo). Po tem je potreben nekaj dnevni premor in če težava vztraja, ponovimo.

Za ritualno, energetsko in čustveno povezovanje si dan kopeli izberemo intuitivno ali morda v povezavi z luninimi menami. 

Ker parne kopeli tako čudovito podprejo, tonirajo in pomlajujejo maternico so tradicionalno uporabljene tudi po rojstvu. Priporočajo jih dule in babice po vsem svetu. Para pomaga pri sproščanju krvi in tkiva v maternici, ki lahko zastaja v maternici, prav tako pa podpre tudi pri celjenju in usklajevanju hormonov ter energije v maternici. Če ima ženska travmatično izkušnjo poroda ali splava, lahko joni parna kopel pomaga tudi pri zdravljenju teh energetskih travm in blokad. Parno kopel se lahko uporablja, ko se prvotna krvavitev oziroma čišča umiri.

Kdaj izvajanje parne kopeli ni priporočljivo?

Izvajanje parne kopeli ni vedno dobra ideja, zato je pomembno, da vemo, kdaj se jim izogniti. Ob krvavljenju iz odprtih ran, menstruaciji ali spontanem krvavljenju se parne kopeli ne izvaja. Prav tako ne med ovulacijo ali med nosečnostjo, saj para krči maternico, česar takrat ne želimo. Če želimo zanositi je primeren čas za izvajanje le po menstruaciji in do ovulacije, v času rasti jajčeca.  Ob uporabi kontracepcijskega vaginalnega obročka je parna kopel dovoljena, ob vstavljenem materničnem vložku pa ne. Seveda je kontraindikacija tudi izvajanje parne kopeli ob vročini, infekcijah in opeklinah. Za osebe z visokim pritiskom je zaradi povečane cirkulacije maksimalen čas parne kopeli 10 minut, potem pa je priporočeno počivanje leže. 

Kako izvajamo intimno parno kopel?

Izbrana zelišča si kot čaj pripravimo v posodi in pustimo nekaj minut, da se rahlo ohladi. Nato posodo položimo ali v joni stolček namenjen parnim kopelim ali pa nad njo klečimo na kolenih in se udobno naslonimo naprej na kavč/ stol. Pazimo, da vročina ni premočna, da se ne bi oparile. Pomembno je, da si izberemo udoben položaj in prijetno, mirno okolje, da smo nekaj časa nemotene in se lahko povežemo same s sabo. Z nekaj globokimi vdihi povabimo pozornost v telo in si izberemo namero, ki želimo, da nas podpira. Lahko smo oblečene v dolgo krilo ali se preko bokov in nog ovijemo v šal ali deko in preprečimo toploti, da bi uhajala. Tako se 10 do 15 minut prepustimo negovanju vseh zdravilnih substanc v zeliščih, prijetni toploti in trenutku prisotnosti, ki si ga namenjamo. Če začutimo, se lahko notranje nagovorimo z meditacijo ali pomislimo na vse stvari zakaj smo hvaležne svojemu telesu. Obenem lahko pijemo tudi čaj, ki nas še dodatno podpre. Po kopeli je idealno, da se nam nikamor ne mudi in lahko v miru počivamo, se še malo pocrkljamo ali le pustimo izkušnji, da odzveni. 

So možni kakšni neželeni učinki?

Čeprav je nega s paro na videz zelo nežna, lahko sproži močno čiščenje, kar naše simptome lahko poveča. To je ponavadi dober znak, saj kaže, da se telo resnično harmonizira. Ob redni uporabi parne kopeli se stanje izboljša in tudi simptomi so manj intenzivni.

Če imate med menstruacijo tudi strdke, jih boste lahko po uporabi pare opazile še več. To je znak, da vaše telo sprošča stare ostanke.

Če opazite rjavo ali črno kri pred menstruacijo ali po njej, je boste morda v naslednjem obdobju opazile več. Tudi to je tudi znak, da vaše telo spušča stare ostanke.

Če imate pogosto boleče krče, je to enak mehanizem kot med porodom. Maternične mišice se krčijo, da nekaj iztisnejo. Krči so lahko intenzivnejši v obdobju po uporabi pare, saj vaše telo sprošča vse, kar se je nabralo v maternici.

Če imate večkrat okužbe, bi lahko občutili srbečico, saj se bakterije izločajo iz telesa iz materničnega vratu.

Če v sebi nosite spolno ali kakšno drugačno travmo, lahko parna kopel sproži čustven odziv.

Če je bil vaš cikel zelo dolg ali zelo kratek, je lahko naslednji cikel drugačen. Moral bi se približati 28-30-dnevnemu ciklusu. Če se skrajša ali podaljša, se prepričajte, da uporabljate prava zelišča za svoje stanje telesa.

Vse spremembe so pravzaprav dobri znaki, da vaše telo sprošča tisto, česar več ne potrebuje in tako ustvarja ravnovesje. Priporočamo redno prakso približno 3 mesece, da resnično občutite spremembe. Neprijetni učinki praviloma ne trajajo dolgo in če vztrajate, boste dobile tone koristi.

Če vas skrbi, se posvetujte z zdravnikom. Pazite, da so vsa zelišča, ki ste jih uporabile, primerna za vaše stanje in da niste alergične nanje.

Katera zelišča uporabiti?

Glede na stanje telesa in namen parne kopeli izberemo zelišča ali mešanico, ki jo bomo uporabile. Izbiramo lahko med posameznimi zelišči, ki pripomorejo k čiščenju sluznice maternice;  ki dezinficirajo in podpirajo mikrofloro ter zdrav pH;  ki pomagajo okrepiti kri in takimi, ki delujejo vlažilno. Načeloma pa mešanice delujejo bolj celostno, saj je smiselno izbrati taka zelišča, ki se dopolnjujejo in povečajo blagodejen učinek. Več in podrobneje o zeliščnih mešanicah boste lahko prebrale v naslednjem blogu, več o Sijoči, Harmonični, Očarljivi, Sončni in Sproščeni –  izbranih Divjih mešanicah za specifične potrebe telesa pa si preberite na tej povezavi https://divja.net/product/divja-zelisca-za-intimno-parno-kopel/.

Tako, za vse, ki še niste preizkusile ugodja ob intimni parni kopeli, le pogumno 😉 

Za morebitno novo zdravilno razvado in odpiranje razsežnosti lastne intimne nege nadvse navijava, zato bova na to temo še kaj napisali. Hvaležni bova tudi vaših povratnih informacij, saj se skupaj lahko še veliko naučimo. In če bi se slučajno zgodilo, da bi bili vaši moški ljubosumni ali firbčni, lahko parno kopel pripravite tudi njim. Koristi ne bodo iste, a kljub temu bo delovala pomlajevalno na njihove genitalije in anus, pa sproščujoče in morda razvedrilno na njihovega duha 🙂

Leave a Comment

Scroll to Top