Pridruži se nam na 9. in 10. DIVJEM taboru! www.divja.net

O moči menstruacije

Piše: Iva

Danes bom ta blog namenila ženskam (in moškim, če želijo izvedeti kaj novega :P).

Ob besedi MENSTRUACIJA je še velikokrat prisotna stigma. Menstruacija je najbolj naravna stvar, danost ženski, da donosi novo življenje, v družbi pa velikokrat velja za nekaj nečistega in umazanega. Nemalo moških se zdrzne, ko nanese beseda o menstruaciji in tudi mlajšim dekletom iz osnovne in srednje šole, ki sem jih spoznala na sejmu, ko sem predstavljala menstrualno skodelico OrganiCup, je bilo nerodno, veliko jih je zardelo ter ubralo drugo pot, stran od stojnice. Večina žensk, med katerimi sem bila do nedavnega tudi sama, skriva vložke in tampone na poti do stranišča, če je to na javnem kraju. Zakaj? Dajmo spremenit to miselnost, saj je naš vsakomesečni ciklus nekaj lepega, s čimer se očistimo in večina od vas verjetno še niti ne ve, kakšne skrivnosti skriva v sebi menstrualna kri.

Menstruacije skozi leta…

V preteklosti je menstruacija doživljala vzpone in padce. Starodavna in srednjeveška ljudstva so na ženske, ki krvavijo, brez da bi bile poškodovane, videla kot fenomen, ki so ga pripisovala spremembam lune. Nekatera so ženske videla kot svete in mistične, druga pa kot preklete in nedotakljive.

Zgodovinske knjige so večinoma pisali moški, zato je o samih menstruacijah znanih malo zapisov. Starodavni Maji so verjeli, da so bile ženske med krvavitvijo povezane z magijo, mističnostjo in celo čarovništvom. Rimski avtor in filozof Pliny je zapisal, da je naga ženska med menstruacijo sposobna preprečiti nevihte in celo odgnati mrčes stran od obdelovalnih površin.

Menstrualni cikli niso bili redni in so se zaradi pomanjkljive prehrane pojavljali redkeje kot danes. Tudi menopavza je nastopila hitreje, že okoli 40. leta. Glede tega, kako so se ženske spopadale z zaščito med menstruacijo je malo zapisov.

Menstrualna kri je v zgodovini prešla veliko različnih stadijev, v nekaterih ljudstvih je bila videna kot mogočno orodje za  čisti, zaščito in delanje urokov.

V srednjem veku je menstruacija veljala za nekaj umazanega, česar bi nas moralo biti sram, predvsem v krščanstvu. V upanju, da bi zakrile vonj krvi so se ženske med cikli odišavljale z sladko dišečimi zelišči, ki so jih nosile okrog pasu in vratu. Preprečevati bolečine zaradi menstrualnih krčev je bilo prepovedano s strani cerkve: v krščanstvu je veljalo prepričanje, da je bog očitno želel, da je vsak krč opomnik Evinega izvirnega greha. Tudi v hebrejski kulturo so ženske, med njihovim ciklom izolirali od preostale skupnosti ter jih poslali v osamo za 7 »čistih« dni.

Drugi starodavni narodi so imeli menstrualno kri za sveto ter zdravilno, klicali so jo »napoj nesmrtnosti«.

Egipčanski faraoni so postali božanski z zaužitjem “krvi Isis”, imenovane »sa«. Njen hieroglifični znak je bil enak znaku vulve, jonske zanke, kot tista na ankhu oz. križu življenja. Pobarvano rdeče, ta zanka označuje ženske genitalije in vrata nebes.

Isti eliksir nesmrtnosti so v Perziji poimenovli amrita. Včasih so jo klicali tudi mleko Mati Boginje, včasih fermentirana pijača, včasih sakralna kri. Vedno je bila povezana z Luno.

Obredno vino, ki so ga pile čarovnice je bila menstrualna kri.

Danes je na internetu nekaj močnih žensk, ki se trudijo razbijati tabu o menstruacijah. Na žalost je njihovo delo še vedno velikokrat ožigosano in kritizirano s strani širše javnosti.

Najdemo zapise o zbiranju menstrualne krvi s katere nekatere zalivajo rože, saj ta vsebuje veliko hranilnih snovi. Redčijo jo 1:10 z vodo. Najdemo umetnice, ki jo uporabljajo kot naravno barvilo za tekstil ali volno, delajo iz nje kozmetiko, rišejo slike ali jo celo uživajo. Združenje, ki deluje na globalnem nivoju in organizira ženske kroge z namenom povezanja žensk je Red tent (https://redtentdirectory.com).

Kaj pravi znanost danes?

Nedavne raziskave o menstrualni krvi, dokazujejo, da njena moč le ni izvita iz trte. Odkrili so, da je menstrualna kri izjemno bogat vir zarodnih celic, ki izkazujejo visoko stopnjo proliferacije (razmnoževanja) in veliko diferenciacijsko moč. Zarodne celice iz menstrualne krvi so se v telesu sposobne diferenciirati v 9 različnih vrst celic, med njimi tudi maščobne, srčne, živčne, kostne in mišične. Sposobnost proliferacije je večja kot pri mezenhimskih zarodnih celicah, pridobljenih iz popkovine ali kostnega mozga. Obstajajo pa tudi že kriobanke, ki shranjujejo zarodne celice iz menstrualne krvi, saj je potencial zdravljenja preko te metode v prihodnosti ogromen. Nenavsazadnje bo to čez čas res naš naraven botoks 😛

Menstruacija kot umetnost

Z namenom razbijanja tabujev o menstruaciji se na internetu najde že več umetnikov, ki so delali eksperimente z menstrualno krvjo. Spodaj sta omenjena meni najljubša.

Beauty in blood

Duet mož in žena fotografirata menstrualno kri, katera je za njiju vredna preveč, da bi jo odplaknila v stranišče. Vsaka stvaritev povezuje med sabo vodilna načela konceptualne umetnosti, fotografije in feminizma v sodobnih Združenih državah Amerike.

Romunska umetnica Timi Pall

»Ena kapljica eksperimenta, s katerim sem spoznala lepoto bolečine, vrednost mojega cikla, ki hrani moje celotno bitje. Periodično izločanje moje jajčne celice z mojim menstrualnim tokom me je navdihnilo, da se je na novo rodilo nekaj kar ima biološki konec. Tako sem ustvarila začetek konca.«

Kako zbrati menstrualno kri, ustvariti manj odpadkov in pomagati ženskam, ki si ne morejo privoščiti izdelkov za menstruacijo?

A si že slišala za menstrualno skodelico? Menstrualna skodelica je alternativa tamponom in vložkom. Vstavimo jo v nožnico, kjer zbira menstrualno kri, medtem ko tamponi absorbirajo – tudi normalno prisotne mlečnokislinske bakterije. To privede do pogostejših vnetij, zaradi porušene vaginalne flore. Menstrualna skodelica je super, saj jo lahko uporabiš tudi ponoči, med plavanjem in športnimi aktivnostmi, ob tem pa ni neprijetnega vonja ali puščanja.

Eden od glavnih razlogov zakaj pa sem se sama odločila za njo pa je zmanjševanje odpadkov, saj je ena menstrualna skodelica uporabna do 10 let. Po dolgem brskanju po internetu sem se odločila za  dansko OrganiCup, ki se mi je zdela najbolj okoljsko ozaveščena ter zdravju prijazna, samo podjetje pa preko različnih humanitarnih organizacij donira menstrualne skodelice ženskam v državah tretjega sveta, ki si  ne morejo privoščiti vsakomesečnih izdatkov za vložke.

OrganiCup je izdelana iz 100% medicinskega silikona, ni testirana na živalih, pravtako pa je hipoalergena, torej ne povzroča alergij ali vnetij. Je brezbarvna, shranjena v vrečki iz nebeljenega bombaža in škatlici iz recikliranega papirja. Preglejte deklaracije na menstrualnih skodelicah pred nakupom, preverite ali so barvila s katerimi so obarvane, označena na embalaži, kajti silikon je brezbarven. Ne vnašajte v svoje telo nekaj nepotrebnega. OrganiCup mi je všeč prav zaradi tega, ker je kolikor se da ekološka oz brez nepotrebnih kemikalij.  Je ena od mehkejših skodelic na tržišču, na voljo v dveh velikostih, A za ženske pred porodom in B za ženske po porodu. OrganiCup vam ob nakupu nudi 3-mesečno garancijo za zadovoljstvo, torej če ne boste zadovoljni jo lahko vrnete in dobite nazaj denar ali pa jo zamenjate za drugo velikost. Če je še nimate in jo želite preizkusiti lahko OrganiCup naročite preko našega društva Divja po ceni 24€ z brezplačno poštnino.

POZOR SAMO ZA UPORABNICE MENSTRUALNIH SKODELIC:  Divja je v navezi s slovensko umetnico, ki eksperimentira barvanje volne in razvijanje fotografij z menstrualno krvjo. Pozivamo vse ženske, ki bi bile pripravljene shraniti svojo mesečno rdečo luno in jo podariti v umetniške namene, da nas kontaktirajo na info@divja.net ali preko facebooka za nadaljna navodila.

Leave a Comment

Scroll to Top