fbpx
Pridruži se nam na 9. in 10. DIVJEM taboru! www.divja.net

Navadni hmelj (Humulus lupulus)

Izgled in rastišče

Hmelj je ovijalka in vzpenjalka. Njegova rastišča so razširjena po Evropi, jugovzhodni Aziji in Severni Ameriki. Ovija se okoli dreves in grmov po vlažnih gozdovih, živih mejah ter po grmovju ob rečnih bregovih in cestah. Stebla so štiriroba, močno razvejana, do 6 m dolga. Po steblu so na dolgih, drobno dlakavih pecljih v nasprotjih razporejeni dlanem podobni tri- do petkrpi listi srčastega dna. Po spodnji strani so močno dlakavi, posuti z zlatorumenimi žlezicami, po robu pa grobo zobati. Cvetovi navadnega hmelja so enospolni in se združujejo v cimozna socvetja.

 Zacveti od julija do septembra. Moške cvetove sestavlja pet listov cvetnega plaščka ter pet do šest prašnikov na kratkih nitih. Storžki, ki se uporabljajo za čajne mešanice in v pivovarstvu, zrastejo na ženski rastlini.  

Prehrambena in zdravilna uporaba

Hmelj so poznali že v srednjem veku. Danes poznamo divji in gojeni hmelj. Hmeljevi storžki, ki zrastejo le na ženskih rastlinah, so del rastline, ki je svetovno najširše v uporabi. V tradicionalni medicini se najpogosteje uporabljajo kot prevretek ali v obliki tinkture. Od 9. stoletja naprej pa jih uporabljajo tudi kot dodatek pivu, zaradi njihovih protibakterijskih učinkov. Po njih pa dobi pivo tudi tisto značilno grenkobo. Seveda tudi divje rastoči hmelj lahko uporabimo za iste namene 🙂 Uporabni pa niso le storžki, temveč tudi…

Mladi poganjki in listi

Za prehrambene namene trgamo hmeljeve mlade poganjke in liste, ki pokukajo na plano že med marcem in aprilom. Poganjki so dobri nadomestki divjih špargljev. Lahko jih pozobamo kar po gozdni poti, saj so užitni tudi presni. V kuhinji se lahko z njimi igramo, jih samo skuhamo na sopari in dobimo hmeljeve špagete, skuhamo rižoto ali naredimo iz njih fritato, po kateri so znani naši zahodni sosedje. Ena največjih beneških specialitet je namreč “frittata con i bruscandoli” ali omleta iz jajc, pora, hmeljnih poganjkov in parmezana, pečena na oljčnem olju.

Poganjki hmelja vsebujejo 3x več C vitamina kot limona, karotenoide (beta karoten), grenčine in polifenolne spojine (antioksidanti) ter druge bioaktivne snovi, vitamine in rudnine.

Bodite pozorni na zamenjavo z navadnim srobotom

Na nabiralniških pohodih moramo paziti, da jih ne zamešamo s poganjki navadnega srobota (Clematis vitalba), ki so surovi strupeni in postanejo užitni s prekuhanjem. Da do zamenjave ne pride smo predvsem pozorni na obliko listov. Pri hmelju so ti tri- do petkrpi z nazobčanim robom, pri srobotu pa 3 krpi, vendar pernato deljeni – torej listi izhajajo iz istega stebla, vendar je na njega vsak nameščen posamično. Hmeljevi poganjki so temno zeleni in imajo rahel rdečkast navdih, srobotovi svetlo do temno zeleni. Hmeljevi poganjki imajo po stebelcih drobne kaveljčke, srobotovi pa so le dlakavi.

Hmeljevi storžki

Zrastejo le na ženskih rastlinah. Nabiramo jih od julija do septembra. Sušimo cele in jih tako tudi shranimo. Na manjše delčke jih razdrobimo neposredno pred uporabo. Storžki vsebujejo grenčine 10-25% in eterična olja (mono- in seskviterpene). V tradicionalni rastlinski medicini = fitoterapiji, se pripravki iz posušenih hmeljevih storžkov uporabljajo proti anksioznosti, nespečnosti, napetosti, vznemirjenosti in tudi za blaženje simptomov menopavze ter spodbujanje menstruacije (prisotnost fitoestrogenov). Poznan je tudi ugoden vpliv na prebavo, vzpodbujanje teka zaradi grenčin in lajšanje črevesnih krčev.

Čaj iz hmeljevih storžkov

Dve čajni žlički zdrobljenih storžkov prelijemo z vrelo vodo in pustimo namakat 10 minut. Precedimo in spijemo. Na dan lahko popijemo 2-3 skodelice. Ker se uporablja za lajšanje nespečnosti, lahko povzroči zaspanost, če se pije čez dan.

Tinktura iz hmeljevih storžkov

Potrebujemo:
1 steklen kozarec
Sveže ali posušene hmeljeve storžke
Nearomatizirano vodko ali kak drug vsaj 40°% alkohol

Navodila:

Grobo sesekljajte hmelj in napolnite ¾ kozarca z rastlinskim materialom.
Kozarec do vrha napolnite z vodko, da pokrijete rastlinski material in zaprite pokrov.

Zmes hranite na hladnem, temnem mestu in nekajkrat na teden pretresite.
Pustite stat 6-8 tednov. Po tem času hmelj odcedite in tinkturo shranite v temni steklenici. Označite jo z imenom tinkture, alkoholom, datumom izdelave in odmerkom.

Odmerek:
20 – 40 kapljic do trikrat na dan kanemo v nekaj vode ali na kocko sladkorja. Če uporabljamo proti nespečnosti vzamemo le en odmerek zvečer. V stresnih obdobjih ga lahko jemljemo tudi čez dan, če nam ne povzroča neželene zaspanosti

Kontraindikacije

Uporaba hmeljevih storžkov v obliki tinktur ali čajev pri otrocih in nosečnicah zaradi premalo raziskav ni priporočljiva. Prav tako ni priporočljiva uporaba za ljudi z depresijo ali v kombinaciji s pomirjevalnimi/uspavalnimi zdravili.

Zeliščni pari

Hmelj se dobro ujame z baldrijanom (Valeriana officinalis) in pasijonko (Passiflora incarnata) kot kombinacija za sprostitev in spanje.

Druga uporaba

Iz listov in storžkov dobimo drobno rjavo barvilo. Eterično olje hmeljevih storžkov se uporablja v parfumeriji. Iiz hmelja si lahko izdelate tudi zeliščno blazinico. Dve ali tri pesti posušenih storžkov damo v platneno vrečko ali zašijemo manjšo blazinico za ta namen ter jo položimo pod vzglavnik. Med spanjem iz storžkov izhlapevajo eterična olja, ki pomirjajo in izboljšajo spanec. Včasih so iz njega delali tudi papir in vlakna (nitke), ki pa niso tako močna kot konopljina, zato so to opustili.

Viri:

  • https://sl.wikipedia.org/wiki/Navadni_hmelj
  • Dr. Pavle Bohinc – Slovenske zdravilne rastline
  • https://www.gorenjske-lekarne.si/svetovanje-clanek/hmelj-navadni
  • https://www.kamnik.info/obilje-narave/
  • https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-856/hops
  • http://notranjski-park.si/upload/filemanager/content-galleries/navadni-srobot/c_2451_v.jpg
  • https://pfaf.org/User/plant.aspx?LatinName=Humulus+lupulus
  • https://www.pacificrimcollege.com/2017/11/plant-feature-hops-humulus-lupulus/
  • https://www.dnevnik.si/1042733293

Leave a Comment

Scroll to Top