Pridruži se nam na 9. in 10. DIVJEM taboru! www.divja.net

Kaj se je dogajalo z Divjo v času zimskega počitka?

Hladna polovica leta in tokratna zima, ki je tista prava, v beli obleki, je za večino nas naravoljubcev bolj umirjena. Rastline so energijske zaloge skrile v koreninski sistem, živali bijejo vsakodnevno bitko za obstanek, mi ljudje pa večino časa preživljamo na toplem, po možnosti ob ognju, ki zna biti precej dober nadomestek televizijskemu ekranu.

Še pred zimo jeseni, kmalu po prvi zmrzali smo posadili manjši nasad malin in divje rastočih vrst, bezga, lesk, gloga, pravega kostanja. Lotili smo se tudi gojenja gukovih ostrigarjev na sveže podrtih hlodih. Hlode smo zato, da se micelij čimprej preraste po hlodih seveda z željo čimprej imeti gobe na krožnikih, zložili v klet, kjer jim optimiziramo pogoje tako, da jih enkrat tedensko polivamo z vodo. Začeli smo tudi z gojenjem užitnih gob na slamnatem substratu. Podrobnejše informacije o gojenju na hlodih lahko pričakujete kmalu na našem blogu.

Ustvarjalna žilica pa nam tudi čez zimo ni dala miru, zato smo zaposlili tudi med štirimi stenami. Že več tednov eksperimentiramo in se trudimo narediti posebno Divjo milo s smrekovo smolo. Ustvarjamo edinstven vonj, ki vas bo popeljal v gozd, hkrati pa se trudimo narediti žajfo, ki bo res čim manj izsušila kožo. Malo za šalo, malo zares smo se lotili tudi recikliranja recikliranega. Naredili smo tekoče milo iz glicerola, ki je tudi stranski produkt pri pridelavi biodizla iz odpadnega olja. Glicerol nam je daroval prijatelj, ki prideluje biodizel za svoj avtomobil. Ustvarili smo ustno vodo iz hidrolatov in eteričnih olj, ki deluje prav super in krepi dlesni. Od jesenskega pridelka ajde so nam ostale ajdove in pirine luščine, zato smo izdelali nekaj ajdovih in pirinih vzglavnikov, ki smo jih pobarvali s posebno tehniko, ki na vzglavniku pusti odtis željene oblike, v našem primeru so to bile posušene rastline.

Za hitro bližajočo pomlad ter poletje smo si zadali naslednje projekte:

– Rastlinska čistilna naprava s trstiko

– Recikliran rastlinjak iz starih oken

– Divji festival nekje v neokrnjeni naravi brez elektrike, v soju tabornega ognja

Spremljajte nas, ideje in komentarji so dobrodošli.

Leave a Comment

Scroll to Top