Pridruži se nam na 9. in 10. DIVJEM taboru! www.divja.net

DIVJA kuhinja – Koprivni burek

Burek z divjimi zelmi

Moje sanje o večini pekarn so se mi porušile, ko sem ugotovila, da so bureki, ki jih tam prodajajo verjetno narejeni iz že pripravljenega listnatega testa. Tam odzadaj v pekarni ni nobene ženice, ki bi testo raztegovala po celi mizi, kot so to bile navajene početi tudi naše babice. No, mene babica tega na žalost ni naučila, tako da mi preostalo drugega kot, da kupim že narejeno listnato testo. Zapovrh sem nabrala že nekaj divjih zeli in tako je nastal DIVJI veganski burek s koprivami in ostalimi divjaki. 

Za moj burek sem nabrala veliko koprivo (Urtica dioica), hmeljeve hmeljeve poganjke (Humus lupulus), lakoto (Gallium spp.) in mlade rmanove listke (Achillea millefolium).

Če nimate dostopa do divjih zeli jih lahko zamenjate s porom, ohrovtom, špinačo ali kakšno drugo nedivjo zelenjavo.

Vabim vas k ogledu videa, za njim pa najdete še recept v pisani obliki 😉

Potrebujemo:

 • 1 zavitek svežega vlečenega testa 400g 
 • 1 velik (400-500ml) navaden sojin ali ovsen jogurt
 • 1 pečen tofu ali polovico pakiranja pšeničnega drobljenca
 • 200 g DIVJIH zeli
 • 2 majhni čebuli
 • sok ene limone
 • sol, poper
 • rastlinsko maščobo (npr. olivno olje)
 • 1dcl vode

Postopek:

 1. Pečico ogrejemo na 200°C.
 2. Nasekljamo čebulo in jo prepražimo na nekaj olivnega olja, da postekleni. 
 3. Če smo nabrali koprive, le te damo zavijemo v kuhinjsko krpo in jih pomečkamo, da se znebimo žgalnih dlačic. Po tem vse zeli na grobo narežemo in jih dodamo k čebuli. Pražimo še nekaj minut. Začinimo po okusu s soljo. Ko so zeli prepražene jih zmiksamo s paličnim mešalnikom.
 4. V manjši posodi zmešamo sojin jogurt s sokom ene limone ter soljo. 
 5. Na kuhinjski krpi razprostremo en list testa in ga po celem premažemo z zmesjo jogurta, limoninega soka ter soli. Po robu ga nadevamo s tofujem/pšeničnih drobljencem ter prepraženimi DIVJIMI zelmi. 
 6. Nato s pomočjo krpe list vlečenega testa zvijemo v tanek zvitek.
 7. Pekač predhodno rahlo namažemo z rastlinsko maščobo. V okrogel pekač zvitke zložimo v obliki polža; v pravokoten pekač pa zvitke zložimo enega poleg drugega. 
 8. Po vrhu s čopičem namažemo olivno olje, da se bo naredila hrustljava skorjica.
 9. Burek pečemo v predhodno ogreti pečici okoli 30 minut, dokler se ne naredi lepa, rjava skorja. Približno 5 minut pred koncem ga vzamemo iz pečice in prelijemo še z vrelo vodo. Postavimo ga nazaj v pečico in pečemo še 5-10 min, da voda skoraj v celoti izhlapi. Po koncu pečenja ga pokrijemo s pokrovko za približno 10 minut in postrežemo.

Leave a Comment

Scroll to Top