Delovni čas trgovine DIVJA na Gosposvetski 7, Ljubljana: pon-pet, od 9 do 18. ure.

Eterično olje Benzoin BIO 5g – Florihana

7.90

Benzoin je smola, ki je pridobljena iz lubja več vrst dreves iz rodu Styrax. Uporablja se kot pogosta sestavina pri izdelavi kadil in parfumeriji. Eterično olje benzoina vsebuje vrsto kemičnih spojin, ki prispevajo k vonju in zdravilnim lastnostim olja. Benzoin je eterično olje, ki ga potrebujete tudi pri izdelavi parfumerskih alkoholov, če ustvarjate naravne parfume z eteričnimi olji.

Availability: 1 na zalogi

Šifra: 9014 Kategoriji: ,

Način pridobivanja: raztopina balzama v alkoholu
Poreklo: Laos
Del rastline: balzam oziroma smola
Vzgoja rastline: divje rastoča, ekološki certifikat
Drugo ime: siamski benzojevec

Opis vonja: Balzamičen, vaniljast, sladek, lesni, medni, mehek, pudrast.

Morda boste presenečeni, ko boste prvič zavohali eterično olje benzoina, saj zelo diši po vaniliji. To koncentrirano smolnato olje se pridobiva iz smole benzoina (Styrax benzoin), ki raste predvsem v Maleziji, Indoneziji, Sumatri in Javi. Drevo se tapka iz smole, ki priteče iz drevesa izdelujejo eterično olje. Znano je, da benzoinska drevesa proizvajajo smolo na ta način 15-20 let. Ta drevesa lahko zrastejo do 50 metrov visoko, saj so doma v tropskih regijah. Ko je benzoinsko drevo staro približno sedem let, se lahko po njegovem lubju tapka, podobno kot po javorju za zbiranje soka. Smolo poberemo kot gumi z drevesa, tako, da naredimo majhen zarez v lubju in drevo izpusti sok/smolo. Ko se surova drevesna smola strdi, dodamo topilo za ekstrakcijo eteričnega olja benzoina. Eterično olje benzoina ponuja več kot le prijeten vonj. Benzoin, ki ga pogosto omenjajo vodniki za aromaterapijo, ima vznemirljiv in topel vonj, ki mnoge ljudi spominja na vanilijo. Zaradi različnih zdravilnih lastnosti pa je to eterično olje tudi nepogrešljiv dodatek v vsaki domači prvi pomoči.

KORISTI IN UPORABE ETERIČNEGA OLJA BENZOIN

V sodobnem času je znano, da se eterično olje benzoina uporablja v medicini za zdravljenje ran, ureznin in mehurjev. Zaradi konsistence smole je idealno tudi za dodajanje k pastilam za kašelj in grlo. Znano je tudi, da je zaradi sladkega vonja vanilije pogost dodatek k parfumom.

Olje izkazuje protimikrobne in dezinfekcijske lastnosti, ki lahko preprečijo okužbo pri manjših ranah in praskah. Znano je, da se benzoin uporabljajo tudi v ustnih vodicah proti slabemu zadahu. Ima tudi adstringentne lastnosti, ki pomagajo zmanjšati otekanje. Uporaba benzoinskega olja skupaj z dobro ustno higieno lahko pomaga ohranjati čista in sveža usta.

Eterično olje benzoina ne pomaga le, da se počutite bolje, ampak verjamejo, da vam pomaga tudi videti bolje. Znano je, da je zelo vsestranski, ko gre za kozmetično nego kože. Prej omenjene adstringentne lastnosti se lahko izkažejo za zelo učinkovite tudi kot tonik. Znano je, da benzoinsko olje zmanjšuje videz in velikost por, hkrati pa čisti kožo. Prav tako preprečuje izgubo vlage in tako ohranja vašo kožo hidrirano. Hidrirana koža je tista, ki ohranja vašo polt in vam daje zdrav videz. Podobno se domneva, da nekatere sestavine eteričnega olja benzoina povečujejo elastičnost kože ter pomagajo zmanjšati gube in fine linije.

Podobno kot mnoga druga eterična olja je znano, da je eterično olje benzoina učinkovito pri zdravljenju kašlja in prehlada.  Znano je, da ima eterično olje benzoina protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo pri lajšanju bolečin, ki nastanejo zaradi oteklih sklepov in togosti mišic.

Opozorila:

Ob stiku s kožo so zabeležili redke primere alergijskih reakcij. Ne uporabimo pri zelo občutljivi, poškodovani koži in pri otrocih, mlajših od dveh let. Tisserand priporoča najvišjo dermalno uporabo 2 %.

Eteričnih olj nikoli ne nanašajte neposredno na sluznice, nos, oči, sluhovod itd.

Za ljudi z nagnjenostjo k alergijam pred uporabo sistematično opravite alergijski test. Eteričnih olj nikoli ne segrevamo.

Shranjevanje:

Eterično olje prejmete v kovinski škatlici, kjer je najboljše zaščiteno pred svetlobo.

 

 

Scroll to Top