Pridruži se nam na 9. in 10. DIVJEM taboru! www.divja.net

GOBARSKE PUSTOLOVŠČINE

Za vse željne novih znanj o gobah in ljubiteljev narave

Na gobarske delavnice vabljeni spet v letu 2024, za letos smo z njimi zaključili <3

Vabimo te na tradicionalno gobarsko pustolovščino!

Gobarske delavnice so naša stalnica že več let. Med sprehodom po gozdu naberemo gobe, ki jih najdemo. Sledi priprava gobarske razstave in identifikacija vseh vrst ter kuhanje kosila iz užitnih gob nad ognjem. Včasih pripravimo tudi kakšno posebno tematiko kot recimo gobarjanje za noč čarovnic, vendar imajo delavnice tudi brez tega prav poseben čar <3

Vabljeni vsi od 0 – 100 let, otroci do 10 leta imajo brezplačen vstop 🙂

DELAVNICE V VODICAH pri LJUBLJANI

Točna navodila prejmete na vaš email.

Po sprehodu v gozdu se zberemo na točki, kjer pripravimo gobarsko razstavo in skuhamo kosilo 🙂

Gozd je mešan, tako da nam s tem ponuja zelo širok spekter različnih gob. Prav tako je nižinski, primeren za vse starosti, ne glede na fizično pripravljenost.

Gobarska delavnica se zaključi najkasneje do 15h.

DELAVNICE NA ŠTAJERSKEM

Točno lokacijo sporočimo naknadno, bo pa v bližini Maribora

Nabiranje gob in skrivanje med drevesi

Med sprehodom skozi gozd bomo nabrali vse vrste gob in drugih gozdnih sadežev 😉 Sprehod bo trajal dve do tri ure. Mogoče se ti zdi veliko, vendar ne skrbi 😉 Še vedel/a ne boš, kam je šel čas. Otroci se bodo med tem igrali skrivalnice med drevesi.

Gobarska razstava in kuhanje kosila nad ognjem

Po končanem sprehodu se bomo zbrali na prelepi jasi, kjer bomo skuhali kosilo. Ker bomo že lačni nas bo tam najprej pričakala MALICA. Vse nabrane gobe bomo razvrstili na užitne, neužitne, pogojno užitne, strupene in zdravilne. Naredili bomo veliko gobarsko razstavo, prav tako bomo gobe označili tudi z njihovimi imeni. Med tem bo čas za vprašanja, hkrati pa boste izvedeli veliko zanimivih informacij o gobjem kraljestvu 😉

Zakurili bomo ogenj in počasi začeli kuhati gobji golaž iz užitnih in pogojno užitnih gob, ki smo jih nabrali po poti. Luka bo vsako gobo pred tem, kot jo bomo dali v lonec, skrbno pregledal!

Gobarska delavnica traja približno 5-6 h, od 9 do 14.00 – 15.00 ure. 

Prijave zbiramo do zapolnitve prostih mest! Tvoja prijava bo potrjena po plačilu računa. Število mest je omejeno.

Prijave so obvezne – klikni na željeni termin:

Spremljajte nas spet v letu 2024, za letos smo z delavnicami zaključili <3

Nekaj utrinkov iz prejšnjih delavnic

Ali si vedel/a, da pri nas raste več kot 5000 različnih vrst gob?

Kaj lahko pričakuješ po gobarski delavnici

NOVO MIKOLOŠKO ZNANJE

Če se na delavnico prijavljaš prvič boš nedvomno preseneč/a nad vsemi novimi gobami, ki jih bomo našli. Naslednjič se ti tako obetajo najdbe okusnih gob, tudi jurčkov in lisičk.

KVALITETNE FOTOGRAFIJE

V roku enega tedna po delavnici objavimo na našo facebook stran fotografije iz delavnice, kjer boš našla/el tudi slike vseh gob, ki smo jih našli. Tako jih lahko še enkrat pregledaš, da se ti bolj vtisnejo v spomin. 

SUPER DAN PREŽIVET V NARAVI

Preživeli bomo čudovit dan v naravi, ki ti bo dal novega zagona za prihajajoč delovni teden.

Vprašal/a se boš, zakaj gozda ne obiščeš večkrat. 

 

Kdo bo z vami?

Luka Šparl

SAMOSTOJNI DETERMINATOR SVETOVALEC

Luka je zaposlen kot višji naravovarstveni svetovalec v podjetju JP VOKA SNAGA  d.o.o., upravljavcu Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Poleg tega je aktiven član v več nevladnih organizacijah. Je član Gobarsko mikološkega društva Ljubljana in Gobarskega društva Ptuj, ter kot določevalec samostojni svetovalec pri Mikološki zvezi Slovenije. Svoje znanje deli tudi med mladimi, saj je osnovnošolcem, dijakom in študentom mentor pri strokovnih nalogah s področja gliv in mentor skupin za proučevanje gliv na študentskih raziskovalnih taborih po Sloveniji.
Luka je navdušen planinec in varuh gorske narave, kolesar, ljubitelj kakovostne glasbe in plesa. Je gurman, ki kulinariko razume kot svojevrstno umetnost izražanja. Je izrazit zagovornik družbene zaveze za razvoj in vzdrževanje ugodnega stanja biotske pestrosti ter sistemsko načrtovan razvoj prostora in družbe.

Iva Hari

ORGANIZATORKA

Magistra farmacije, leteča farmacevtka in ustanoviteljica društva DIVJA. Zaljubljena v divjino in naravo. Zanimajo jo zdravilne in užitne divje rastline ter trajnostni samooskrbni način življenja. Njena želja je, da bi nekoč živela v eko skupnosti s podobno mislečimi ljudmi. 

Iva vodi delavnice nabiranja divjih rastlin, na gobarski delavnici pa bo koordinirala dogajanje ter se prelevila v fotografinjo in kuharico.

Cena in prijave

Pridem sam/a

30€ na osebo

Dobil/a boš:
– malico
– kosilo iz kotlička
– strokovno vodenje delavnice
– kopico novega znanja o gobah
– kvalitetne fotografije
– čudovit dan, preživet v gozdu v dobri družbi

Otroci do 10 leta imajo prost vstop, njihovo prisotnost označiš v prijavnici

Pogosta vprašanja

Kako se prijaviti?

Klikni na link zgoraj z željenim terminom in lokacijo. Prispel/a boš na googleforms prijavnico, ki jo izpolniš. V roku parih dni prejmeš na tvoj email račun. Tvoja prijava bo potrjena po plačilu prijavnine na naš TRR račun. Podatki za nakazilo so: Društvo DIVJA, Trstenjakova 10, 9000 Murska Sobota, TRR: SI56 6100 0001 5136 033, Namen: navedeš številko računa

Delavnico bi želela podariti kot darilo

Tudi to se da! Napiši nam email na info@divja.net ali nas še raje pokliči na 070 841 231. Lahko pa obiščeš našo spletno trgovino, kjer imaš na voljo darilne bone! Preseneti nekoga, ki ti je ljub 🙂

Kaj potrebujem s sabo?

Oblačila primerna letnemu času, košarico in nožek za nabiranje, svoj krožnik/skodelico, kozarček in pribor za gobov golaž in malico, stekleničko vode za pit in nekaj za pod rit 😉

Ali lahko s sabo pripeljem tudi mojega psa?

Seveda so vsi psi manjše ali večje rasti dobrodošli, če se držijo lastnika in so normalno socializirani. Nedvomno se bodo v gozdu neizmerno zabavali 🙂

Kako je s plačilom prijavnine in vračanjem, v primeru odpovedi?

Svoje mesto si zagotoviš s plačilom prijavnine.

V primeru odpovedi prijave s tvoje strani:
Če se odjaviš – ne glede na odpovedni rok se zaračuna strošek administracije 5€.
Če odpoveš več kot 1 mesec pred dogodkom vrnemo celoten znesek plačila.
do 10 dni pred dogodkom vrnemo 80% zneska prijavnine.
manj kot 10 dni do 72 ur pred dogodkom vrnemo 50%.
manj kot 72 ur zadržimo celotno prijavnino.
V primeru neudeležbe zaradi nepričakovane bolezni in predložitve zdravniškega dokazila ti izdamo darilni bon v vrednostni vaše prijavnine, ki ga lahko koristite v enem letu za drug dogodek ali izdelke iz spletne trgovine na www.divja.net/trgovina.
Prijavo lahko preneseš tudi na drugo osebo.
 
V primeru odpovedi iz naše strani (bolezen, izredno slabo vreme) ti po želji vrnemo prijavnino ali ti pošljemo dobropis v vrednosti delavnice, ki ga lahko izkoristiš v naslednjem terminu ali za kak drug dogodek društva DIVJA ali nakup v spletni trgovini .

Ali se delavnica izvede v vsakem primeru?

V primeru nezadostnega števila prijav je delavnica prestavljena ali odpovedana. Tudi v primeru izredno slabega vremena je delavnica odpovedana. V primeru rahlih padavin se delavnica izvede normalno.

Ali si vedel/a, da ne smeš nabirati gob, manjših od 3 cm in da v enem sprehodu lahko nabereš max. 2 kg gozdnih sadežev?

Scroll to Top