VIKEND ODKLOP V DIVJINI

Zaživi z naravo in si naberi novo energijo.

12. - 14. april 2019

Brez telefonov in interneta

Čeprav v gozdu ni WiFi-ja, ti obljubimo, da bomo imeli boljšo povezavo – s samim sabo, z ostalimi in z naravo.

Digitalna tehnologija nam lahko zelo koristi, lahko nam pa tudi hudo škoduje. Ker je tako nenadno prišla v naše življenje in predstavlja neskončen, instanten vir začasnega občutka sreče, smo se mnogi ujeli v začaran krog.  

Za 3 dni bomo vso tehnologijo zaprli v varen sef in se za kratek čas poslovili od nje. Prehod iz enega ekstrema v drugega nam bo pomagal najti srednjo pot – pravo mero rabe tehnologije.

 

Druženje in spanje na prostem 

Raziskovalci so odkrili, da ima narava neverjetne koristi za človeško telo. Od tega, da zmanjšuje tveganje za sladkorno bolezen, bolezni srca in ožilja, prezgodnjo smrt, prezgodnji porod, stres in visok krvni tlak.  

Spanje na prostem uravna našo biološko uro in nam pomaga osvojiti naraven bio ritem spanja.

Za tiste, ki vam je spanje v gozdu pod milim nebom prevelik zalogaj boste imeli možnost spati v prijetni hiški.

Zdrava divja prehrana

Včasih, predvsem med vojnimi časi je obilje divje hrane naše prednike reševalo pred lakoto.

Danes užitne divje rastline postajajo vse bolj cenjene, saj jih nemalokrat najdete kot prestižno sestavino na jedilniku vrhunskih kuharjev, ki na tak način sladokuscem ponujajo nove okuse.

Divje rastline so najokusnejše prav zgodaj spomladi, saj so mladi poganjki rastlin še sladki in mehki, medtem ko kasneje olesenijo in dobijo grenkejši okus. Naš dogodek bo tako ravno ob pravem času. Nabrali bomo užitne divje rastline in gobe ter iz njih pripravili pravo poslastico.

V objemu neokrnjene narave

Pravljična lokacija se nahaja dobro uro vožnje od Ljubljane. Tam bo tudi koča, ki je edinstven primer gozdne hiše – leži sredi bukovih in smrekovih gozdov na 800m, par korakov od najlepših razgledov v slikovito dolino Zgornje Rečice v Laškem.  

Kako veš, da je odklop v divjini zate?

- Če prekomerno uporabljaš digitalno tehnologijo in potrebuješ odklop
- Če si pod stresom zaradi službe ali šole in si želiš sprostitve
- Če bi se rad/a naučila kako preživeti v naravi se znati samostojno odklopiti
- Če bi se rad/a naučila kako izboljšati svoje vsakdanje počutje
- Če bi se rada povezala s samim sabo in naravo
- Če bi rad/a odkril svoje skrite zmogljivosti

Aktivnosti

IZDELAVA naravnega PrenočiščA

Kako izbrati pravilno lokacijo in narediti učinkovito ter toplotno izolirano prenočišče. Katere naravne in umetne materiale uporabiti?

Kurjenje ognja brez vžigalnika

Katera netiva najhitreje zagorijo, vrste ognjišč, metoda z lokom in vrvico, kresilno palico in kresilnimi gobami. Kurjenje ognja v vseh pogojih.

NABIRANJE IN PRIPRAVA DIVJE HRANE

Sprehodili se bom po travniku in skozi gozd ter nabrali divjo hrano, ki je mnogo hranljivejša kot gojena, saj raste tu že na milijone let.

IZDELAVA orodja iz naravnih materialov

Izdelava primitivnih orodij : izdelava lesenih žlic, bakle za nočni sprehod in glinenih posod. Predstavitev najuporabnejših vozlov in vezav.

varnost in prva pomoč s pomočjo narave

Prva pomoč pri zastrupitvah in poškodbah. Uporabne zdravilne rastline in gobe. Kako imobilizirati ud. Kačji ugrizi in varnost pred divjimi živalmi.

zbiranje, filtriranje in čiščenje vode

Brez vode ne preživimo dolgo zato jo je potrebno priskrbeti čim prej. Nauči se kako naredili naravni filter in prečistiti vodo iz potoka.

orientacija brez modernih tehnologij

Kako najti pot domov, ko se izgubiš v divjini. Metode s pomočjo sonca in  sence, mah, sneg in druge metode.

zdravilna energija dreves in bosonoga hoja

Kako nam lahko različna drevesa pomagajo pri samozdravljenju. Prebujanje čutov z bosonogo hojo. Prednosti ter potencialna tveganja.

MEDITACIJA IN DIHALNA tehnika WIM HOF

Kako se sprostiti, izboljšati mentalno pripravljenost, okrepiti imunski sistem in zmanjšati stres. Dihalne vaje in kopanje v ledeno mrzli vodi.

Prednosti vikend odklopa

BOLJŠE POČUTJE

Odklop od modernih tehnologij, dobra družba in lokalna & divja hrana iz neokrnjene narave. Kombinacija, po kateri boš kot prerojen/a ter spet poln/a energije za nove izzive.

nova znanja

V mestno življenje se boš vrnil/a opremljen/a z novimi veščinami preživetja v naravi in vajami za sproščanje, ki ti bodo v pomoč pri hitrem tempu vsakdanjega življenja.

odkrivanje sebe

Odkril/a boš potenciale, ki so globoko v tebi in prebudil/a čute na katere si že morda pozabil/a. Odprla se ti bo nova perspektiva do sebe, drugih ljudi, živali in narave.

Spored

PETEK

Prihod do hiše, spoznavanje in predstavitev programa. Postavitev zasilnega bivališča iz umetnih materialov za prenočitev. Izdelovanje bakel in nočni pohod, Druženje in večerja ob tabornem ognju.  

SOBOTA

Zajtrk, meditacija, dihalne vaje Wim Hof, bosonoga hoja in kopanje v mrzli vodi. Preživetje v naravi II:  orientacija, izdelava bivaka iz naravnih materialov. Kosilo.  Kurjenje ognja brez vžigalnika. Večerja.

NEDELJA

Zajtrk, dihalne vaje Wim Hof. Preživetje v naravi II: nabiranje užitnih divjih rastlin in gob za čorbo iz kotlička,  zdravilna energija dreves, čiščenje in izdelava filtra za čiščenje vode. Kosilo.
Odhod.

Miha Berčič

Po zaključenem študiju mikrobiologije se je po 3 letih službe v farmacevtskem podjetju odločil stopiti na samostojno, drugačno pot. Začel je raziskovati različne tehnik samozdravljenja, zamenjal prehrano iz vsejedca na izključno rastlinsko ter opravil tečaj za klasično švedsko masažo. Več kot 10 let izvaja tudi terapije soul & heart healing ter odkriva druge natorupatske metode.

Divjina in drevesa so ga privlačila že od nekdaj. V prostem času vseh letnih časov odkriva nedotaknjene konce Slovenije in sveta. Združuje jezik znanosti z jezikom Narave. Ima večletne izkušnje s preživetjem v divjini, je ustanovitelj Black Raven Solutions divje akademije ter 4 letne izkušnje z vodenjem in organizacijo delavnic preživetij v divjini za WWF Deutschland. 

Iva Hari

Magistra farmacije, leteča farmacevtka in ustanoviteljica društva DIVJA. Zaljubljena v divjino in naravo. Zanimajo jo zdravilne in užitne divje rastline ter trajnostni samooskrbni način življenja. Njena želja je, da bi nekoč živela v eko skupnosti s podobno mislečimi ljudmi.

Z društvom DIVJA želi ljudi popeljati nazaj k naravi z organizacijo različnih izobraževalnih delavnic ter delavnic za osebno rast in povezovanje z naravo. Na dogodku Preživetja v divjini bo Iva sodelovala v divji kuhinji ter pri nabiranju divjih rastlin in gob za kosilo. 

Peter Premužić

Njegov največji izziv že od otroštva je bila prekomerna raba digitalnih tehnologij. Večino svojega časa je preživel v svoji sobi kjer raziskoval izmišljene svetove računalniških iger. 

Nikoli ni zbral dovolj poguma, da bi se podal na pravo avanturo. Vendar je s časom s pomočjo svojega pozitivnega razmišljanja in mentorjev, ki so se znašli na njegovi poti našel inspiracijo, da se odpravi na različne avanture, ki nam jih ponuja življenja. 

Odkril je kako izboljšati vsa ključna področja, od zdrave prehrane, fizične aktivnosti do odnosa s samim sabo in drugimi. Trenutno največ časa porabi za: delo na zanimivih projektih, meditacijo, plezanje, ekstatične plese, slackline in raziskovanju narave ter njenih potencialov za zdravljenje.

Rezerviraj svoje mesto in se
prijavi še danes

Pogosta vprašanja

Kje bomo spali?

Zunaj, v prenočišču narejenem iz naravnih materialov. Če te bo strah ali pa ti bo neudobno pa boš lahko spal/a tudi v hiši.

Kaj potrebujem s sabo?

Čutara za vodo, naglavna ali baterijska svetilka, prigrizki za čez dan, topla pohodna oblačila, 2x rezervna majica, 2x komplet spodnjega perila in nogavic, trenirka/ipd, anorak, manjši ruzak, dobre pohodne čevlje (gojzarji, pohodni čevlji), rokavice, kapa, spalna podloga/armafleks, spalna vreča ali dve za spanje zunaj oz. posteljnina (prevleka za čez posteljo, prevleka za odejo in vzglavnik), če nameravaš spati v hiški, repelent proti klopom/komarjem, sončna krema ali kapa za zaščito pred soncem, osnovne potrebščine za higieno, kopalke, brisača, pončo za primer dežja, beležka, kuli, po želji tudi fotoaparat, ker bomo brez telefonov 🙂

Kako priti do lokacije?

Točen naslov je Zgornja Rečica 128 in je dostopen samo z avtomobilom. Če bo kateri udeleženec brez avtomobila, nas lahko kontaktira, saj bomo imeli še nekaj prostora. Štartamo iz Ljubljane. Drugače se dobimo na sami lokaciji, kamor te pripelje google maps. 

Ali bomo res brez telefonov?

Zaželjeno je, da izklopiš telefon in internet za čas dogodka. Tako boš doživel/a res ta pravi odklop. Poudarek bo na povezovanju s samim sabo in ostalimi udeleženci. Če želiš narediti kakšno fotografijo vzami s sabo fotoaparat. Seveda nobenega ne moremo prisiliti v neuporabo telefona, vseeno pa ti to toplo priporočamo.

Kako je s plačilom prijavnine in vračanjem, v primeru odpovedi?

Svoje mesto si zagotoviš s plačilom kotizacije 100€ ob prijavi. Po prijavi TUKAJ boš prejel/a email z dodatnimi informacijami. V primeru odpovedi do 14 dni pred dogodkom ti vplačano kotizacijo v celoti vrnemo. V primeru odpovedi manj kot 14 dni pred dogodkom si pridržujemo pravico, da kotizacijo v celoti zadržimo.

Pin It on Pinterest